Week van Dialoog in periode van verharding standpunten

29 October 2020, 15:50 uur
Politiek
mainImage

Terwijl in het land de standpunten van voor en tegenstanders van de coronamaatregelen zich steeds verder verharden, waar steeds meer mensen klagen over het feit dat 'de ander' niet luistert of niet ontvankelijk is voor argumenten of feiten, opent vrijdag de Week van de Dialoog met als thema Erbij horen.

Aan de digitale dialoogtafels wisselen deelnemers hun ervaringen, ideeën en dromen uit en zetten zij stappen om hun dromen handen en voeten te geven, zo stelde de organisatie donderdag. Het idee is dat daardoor wel nieuwe verbindingen tussen mensen ontstaan, met nieuwe inzichten en impulsen. 

Want, zeker nu we opnieuw geconfronteerd worden met maatregelen die nodig zijn om afstand te houden, wordt duidelijk hoe belangrijk het is om verbinding met elkaar te hebben, geven de organiseren aan. Zij wijzen daarbij naar de beschouwingen op Prinsjesdag waaruit blijkt hoe belangrijk we het als Nederlanders vinden samen de krachten bundelen. "Maar vervolgens volgen debatten die de verdeeldheid laten zien." Toch zijn er genoeg voorbeelden die laten zien dat het mogelijk is moeilijke onderwerpen onderzoekend en met respect voor elkaar te delen en zo tot begrip en verbinding kan komen, stellen zij.

Voor wethouder Bert van Alphen, die vrijdagmiddag mede de digitale opening verricht, is het duidelijk dat discriminatie en racisme leiden tot ontwrichting van mens en samenleving. "Daarvoor is geen plaats in Den Haag. In onze stad is de waarde dat iedereen gelijk wordt behandeld, ongeacht kleur, geslacht, religie, leeftijd of seksuele voorkeur. En juist als de maatschappelijke verharding toeneemt, dienen we als gemeente pal te staan voor deze waarden en ons open te stellen voor signalen die die waarden aantasten. Het is zaak hier niet alleen met elkaar over te spreken, maar vooral elkaar goed te verstaan."

Ook de organisatie wijst op bedreigingen voor de kwaliteit van de rechtsstaat: het feit dat in ons land iemands huidskleur of naam nog te vaak bepalend is voor zijn of haar kansen. "Dat is onaanvaardbaar. Het maatschappelijk debat hierover schuurt soms, maar kan ons ook verder brengen in de strijd tegen discriminatie, racisme en ongelijke behandeling. Bestaande verschillen overbruggen begint bij de bereidheid naar elkaar te luisteren.”