Vragen VVD bij Extinction Rebellion in verkeerde keelgat

30 October 2021, 10:49 uur
Politiek
mainImage
ANP

Actieplatform Extinction Rebellion, dat zich verzet tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit is verontwaardigd over een brief aan de raad van VVD- fractievoorzitter Frans de Graaf op 15 oktober, waarin hij zich afvroeg in hoeverre hun recente acties inclusief het blokkeren van kruispunten niet in strijd zijn met het recht op demonstratie.
 
“In onze actieconsensus staat dat Extinction Rebellion strikt geweldloos blijft en ten alle tijden opereert met respect naar voorbijgangers, politie en autoriteiten. Extinction Rebellion heeft dan ook geen confrontatie met de politie gezocht”, verweren de woordvoerders. Volgens hen heeft de politie daarentegen wel een aantal keer grenzen overschreden door gewelddadig op te treden, ‘tot en met wurggrepen aan toe’. Het actieplatform wijst ook op de arrestatie van twee journalisten en een fotograaf.
 
Ordedienst
Ook verklaart Extinction Rebellion uit haar aanhang een ordedienst te hebben gerecruteerd van tien procent van de deelnemers. De VVD-Fractievoorzitter betwijfelde in zijn schrijven of er überhaupt wel sprake was van een ordedienst – iets wat volgens het Haagse demonstatiebeleid standaardvoorschrift is.
Ook het VVD-verwijt dat sommige demonstranten met maskers en bivakmutsen rondliepen, zou volgens de actiewoordvoerders kant nog wal raken. “Op de beelden is te zien dat dar geen sprake van is. Hooguit droegen enkelen een mondkapje vanwege de coronapandemie.”
 
Burgerlijke ongehoorzaamheid
Extinction Rebellion vindt het het blokkeren van kruispunten legitiem, als één van haar strijdmiddelen. “Dat is burgerlijke ongehoorzaamheid, waarbij mensen vreedzaam, bewust en gewetensvol wetten overtreden om aandacht te vragen voor maatschappelijk onrecht: een lang erkende vorm van protest”, aldus de woordvoerder in haar reactie naar de gemeente. Het platform vindt dat de bedreiging van de aarde door de opwarming een protest op deze manier rechtvaardigt.
Volgens de woordvoerders is volgens hen dus niets dat er op wijst dat de actievoerders zo ver zijn gegaan dat er van een demonstratie geen sprake meer zou zijn geweest – iets wat De Graaf volgens de actievoerders heeft gesuggereerd met zijn vragen.