Voorburgs Dagblad | Vraagtekens bij politie-optreden bij demonstratie

Vraagtekens bij politie-optreden bij demonstratie

mainImage

De Haagse fracties zetten vraagtekens bij het optreden van de politie op vrijdag 31 januari tijdens een burgerlijke ongehoorzaamheidsactie van Extinction Rebellion in Den Haag. Volgens de partijen hebben zij beelden en signalen ontvangen waarbij er 'mogelijk sprake is van disproportioneel politiehandelen'.

Arjen Kapteijns (GroenLinks), Mikal Tseggai (PvdA), Fatima Faid (HSP), Robert Barker (PvdD) en Lesley Arp (SP) hebben het in hun vragen aan het college over het het vermoeden dat 'expliciet vreedzame demonstranten bij het hoofdkantoor van Shell hardhandig staande zijn gehouden en met gummiknuppels zijn geslagen, inclusief demonstranten die niet aan de actie zelf deelnamen'. In hun vragen geven zij ook aan berichten te hebben gekregen dat vertegenwoordigers van de media door de politie met gebruik van de wapenstok op afstand zijn gehouden. Ook zouden arrestanten langer dan de wettelijke termijn van 9 uur zijn vastgehouden", aldus de raadsleden.

Zij wijzen er in hun vragen op dat demonstranten 'bij burgerlijke ongehoorzaamheid dat in principe doen met de acceptatie dat ze mogelijk staande worden gehouden'. "Dit neemt echter niet weg dat de politie ook bij burgerlijke ongehoorzaamheid haar eigen uitgangspunten dient te respecteren en zich aan de wet dient te houden. Juist in een stad als Den Haag, waar jaarlijks vele demonstraties worden gehouden, is het belangrijk dat de rechten en checks & balances omtrent demonstratierecht goed gewaarborgd worden", zo stellen de vijf raadsleden.

Het is niet de eerste keer dat acties van Extinction Rebellion leiden tot raadsvragen. Vorige maand stelde de VVD vragen naar aanleiding van berichten in de media dat de actiegroep in april naar Den Haag zou komen voor ‘een week vol rebellie’ . Voor de liberale raadsleden Van der Helm en De Graaf was dat aanleiding het college te vragen de acties bij voorbaat te verbieden.

 


Door: ris