Vergunningplicht bedrijven voor Weimarstraat en Beeklaan

4 November 2020, 17:18 uur
Politiek
mainImage

Het college gaat voor delen van de Weimarstraat en de Beeklaan een vergunningplicht voor bedrijfsmatige activiteiten invoeren. Voor de Weimarstraat gaat de verplichting per 16 november in, bij de Beeklaan wacht het college met invoeren tot 15 februari. In beide gevallen geldt de verplichting in ieder geval voor 2 jaar.

In het zogeheten aanwijzingsbesluit van burgemeester Jan van Zanen geeft het college aan dat de aanpak van ondermijnende criminaliteit in het Haagse veiligheidsbeleid 2019-2022 als één van de speerpunten is aangeduid, reden waarom de burgemeester de bevoegdheid heeft gekregen om bedrijfsactiviteiten in voor publiek openbare panden, branches en/of gebieden vergunningplichtig te maken.

Volgens het stadsbestuur is in het Haagse ondermijningsbeeld het gebied van de Weimarstraat naar voren is gekomen als een kwetsbaar gebied waarbij uit rapportage van de politie blijkt dat de openbare orde en de leefbaarheid in een deel van de Weimarstraat en de Beeklaan onder druk staat, iets waar omwonenden al meerdere malen op hebben gewezen en waartegen zij actie hebben gevoerd.

Uit het ondermijningsbeeld komt naar voren dat specifieke ondernemingen gevoelig zijn voor ondermijnende criminaliteit, zo stelt het college. Gebleken is dat de betreffende gedeeltes van de Weimarstraat en de Beeklaan een concentratie van dat soort ondernemingen kent die ook betrokken zijn geweest bij overtredingen en openbare orde incidenten.

Om zicht en grip te krijgen op ondermijnende praktijken is het, zo is een van de overwegingen van het bestuur, noodzakelijk om in te zetten op een integrale en gebiedsgerichte aanpak die echter dus wel vraagt om aanvullende bestuurlijke maatregelen. Ook heeft de Politie Eenheid Den Haag geadviseerd over te gaan tot het treffen van passende maatregelen, de vergunningplicht is daarbij een instrument om (het faciliteren van) ondermijnende activiteiten in dit gebied te weren en de vestiging van bonafide ondernemers te stimuleren. Dat zal, zo geeft het college aan, bijdragen aan de verbetering van de openbare orde en de leefbaarheid en het versterken van het ondernemingsklimaat in de straten.