'Trots op historie erfgoed van Ldam-Vbg'

13 June 2019, 07:08 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het College van Leidschendam-Voorburg steunt de voordracht van het Kanaal van Corbulo en Forum Hadriani, als onderdeel voor de nominatie van de Limes tot UNESCO werelderfgoed. Wethouder Astrid van Eekelen van Cultureel Erfgoed: “We hebben een rijke historie en deze Werelderfgoedstatus biedt daarvoor wereldwijde erkenning. Daar mogen we trots op zijn.”

Het doel is om in 2020 de Limes voor te dragen bij het Werelderfgoedcentrum van UNESCO in Parijs. In 2021 besluit het Werelderfgoedcomité of het Nedergermaanse deel van de Romeinse Limes op de Werelderfgoedlijst wordt geplaatst.

Grens Romeinse Rijk

Het Kanaal van Corbulo en Forum Hadriani hebben een belangrijke culturele waarde voor gemeente Leidschendam-Voorburg. Beide maken deel uit van de Limes, de grens van het vroegere Romeinse Rijk. Deze grens loopt van Engeland tot de Zwarte Zee. Verschillende landen willen de grens voordagen bij UNESCO als Werelderfgoed. De Romeinse gouverneur Corbulo liet het kanaal dat naar hem vernoemd is, tussen 47 en 51 na Chr. aanleggen als verbinding tussen de Oude Rijn (Leiden) en de Maas (bij het huidige Naaldwijk). Het kanaal stond in verbinding met de haven van Forum Hadriani, die deze naam kreeg van de Romeinse keizer Hadrianus tijdens zijn bezoek rond 120 na Christus. Het Forum ligt onder het huidige Park Arentsburgh.     

Tastbaar erfgoed

De resten van de Limes in Leidschendam-Voorburg liggen verborgen onder de grond. Maar Museum Swaensteyn maakt het Romeinse verleden binnenkort zichtbaar en te beleven met het project “Romantische Limes”, onderdeel van “Romeinen aan de Vliet”. Het museum werkt hierin samen met vrijwilligers, provincie en de gemeente. Bezoekers van Park Arentsburgh komen straks verrassende verwijzingen naar het Romeinse verleden tegen. Wethouder Van Eekelen: ”Een mooi initiatief waarmee ons erfgoed niet alleen beschermd, maar ook tastbaar blijft.”