Toegankelijkheid gaat om volwaardig meedoen in maatschappij

13 November 2020, 10:19 uur
Politiek
mainImage
Martijn Beekman

"Toegankelijkheid verder gaat dan alleen de fysieke leefomgeving. In de kern gaat het erom dat mensen met een beperking veilig en volwaardig kunnen deelnemen aan alle facetten van het maatschappelijk verkeer. Kunnen zij volwaardig meedoen, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt? Kunnen zij net als anderen gebruik maken van informatie op het internet? En is het voor mensen met een beperking even eenvoudig als voor mensen zonder beperking om actief mee te denken en te praten over de ontwikkeling van beleid of de inrichting van voorzieningen?"

Wethouder Kavita Parbhudayal laat er vrijdag bij de presentatie van de Toegankelijkheidsagenda 2020-2022 geen enkele twijfel over bestaan waarom het college de komende jaren 3,5 miljoen euro extra investeert om Den Haag fysiek, sociaal én digitaal (nog) toegankelijker te maken voor iedereen. Dat geld komt ook nog bovenop de middelen die elk lid van het college op zijn/haar terrein al inzet om de toegankelijkheid te verbeteren. De gemeente zet daarnaast in op uitbreiding van de subsidieregeling waarmee ondernemers subsidie kunnen aanvragen voor aanpassingen, voorzieningen en projecten die de toegankelijkheid van hun bedrijf of organisatie helpen verbeteren. 

De toegankelijkheidsagenda ‘Vanzelfsprekend Toegankelijk’ is het resultaat van gesprekken met 175 deelnemers (inwoners, experts, ervaringsdeskundigen, ondernemers en maatschappelijke organisaties) die hun kennis, expertise en ervaring hebben gedeeld. Het college geeft met de vrijdag gepresenteerde agenda invulling aan het VN-verdrag Handicapp.

Bij de publicatie stelt coördinerend Parbhudayal  dat het 'in een stad van iedereen van vitaal belang is dat we sociaal met elkaar omgaan. Mensen met een beperking willen geen uitzondering zijn, maar aangesproken worden op hun kracht en talenten. Meedoen moet vanzelfsprekend zijn zonder te hoeven opkomen voor de fysieke en sociale ruimte die hiervoor nodig is'.

In de agenda zijn ambities geformuleerd wat betreft dienstverlening, stadsinrichting, cultuur, sport, onderwijs, werk en inkomen. Inwoners van Den Haag moeten kunnen rekenen op toegankelijke dienstverlening, in gebouwen en online. Toegankelijkheid wordt de norm bij ontwerp, uitvoering en beheer van de openbare ruimte.