SP - de nieuwe linkse partij van de oude stempel

29 January 2022, 01:33 uur
Politiek
mainImage
Eduard Bekker
Een SP-demonstratie voor de zorg op de Lange Vijverberg met Lilian Marijnissen en Sjaak Bral als opperspreekstalmeester

Waar alle linkse partijen zo’n beetje zo’n beetje zijn opgelost in GroenLinks (wie herinnert zich de CPN, PSP, EVP en PPR nog?) en zelfs de PvdA als traditionele arbeiderspartij er even mee leek samen te smelten, blijft de SP nog steeds standhouden als kleine zelfstandige. Als je het verkiezingsprogramma ziet, heeft SP de rol overgenomen van de linkse volkspartij die de PvdA ooit was. Alleen met wel erg weinig volk: het aantal stemmen van 2018 was goed voor één zetel in de Haags Gemeenteraad. Zou het programma voor de gemeenteraardsverkiezingen in maart hier nog verandering in kunnen brengen?

Van oorsprong was de SP een marginale of China gerichte splinter. Eind jaren tachtig is dit pad geheel verlaten en doet de partij meer denken aan de ‘oude’ PvdA. Enkele marxistisch-leninistische dwarliggers, die nog droomden van een gewapende revolutie zijn recent de partij uit gekatapuleerd.

Wonen, zorg en loon zijn de grootste aandachtspunten waarmee de SP zich onderscheidt. Zo streeft zij na dat huurders van woningen in in de sociale sector meer te zeggen hebben als hun woningen gesloopt dreigen te worden en om te worden vervangen door nieuwbouw. Vaak gebeurt dit over de hoofden van de bewoners heen, die vaak gehecht blijken te zijn aan hun woningen, die soms nog recent zijn gerenoveerd.
“Sloop van corporatiewoningen staan we enkel toe als 70 procent van de bewoners hiermee akkoord is. Ook moeten corporaties met technisch bewijs komen dat de woningen niet te renoveren zijn. We laten corporaties geen woningen slopen waar mensen nog naar tevredenheid wonen”, staat in het programma vermeld.

Zorgbuurthuizen
Ook heeft SP het verdwijnen van verzorgingshuizen veroordeeld, waardoor ouderen die veel zorg nodig hebben een vaak te groot huis blijven bewonen en zijn overgeleverd aan de wijkzuster, die haar tijd op de stopwatch moet bijhouden. Dat zijn terechte vormen van kritiek.
De SP stelt alternatief zorgbuurthuizen voor voor ouderen voor wie het thuis wonen niet meer gaat om dit tegen te gaan. Zeker na het verdwijnen van de verzorgingshuizen is hieraan behoefte. “Daar kunnen ouderen samen met hun partner oud worden in hun eigen vertrouwde buurt, met vaste zorgmedewerkers.”

Zorg is bij de SP echt een hot item, zoals ook blijkt uit de program ‘De Bezem door het IJspaleis’. Ook een thema dat bij de andere progressieve partijen minder prioriteit lijkt te hebben. Bij demonstraties voor betere zorg zou in vroegere dagen altijd een vertegenwoordiger van de PvdA de leiding hebben genomen, maar tegenwoordig is dat SP-fracievoorzitter Lilian Marijnissen.
Maar SP is zeker niet alleen een protestpartij. Zo verscheen onlangs de nota ‘Mondzorg - het begint bij de eerst tand’: een gedetailleerd schrijven waarin praktische handreikingen worden gegeven om zorg voor het gebit met name in de achterstandswijken te verbeteren. Die nota is enthousiast binnengehaald door het gemeentebestuur.

Kortom: de SP streeft naar het recht op een goede en betaalbare woning, menswaardige zorg en een leefbaar loon, zoals ze het zelf samenvatten.
En toch is de SP niet populair met slechts één zetel. Hoe zou dat nou komen, terwijl toch een groot deel van de bevolking te maken heeft met bovengenoemde speerpunten waarop de SP zo de nadruk op legt in haar verkiezingsprogramma?
Blijkbaar bereikt de boodschap de kiezer niet. Komt de SP soms te weinig bij de mensen? Dat was in vroegere tijden, toen je de colporteurs overal op straat met ‘De Tribune’ zal leuren en de leden in arbeiderswijken de deuren langs gingen, bepaald anders. Met alleen fraaie onliners van Lilian Marijnissen op de sociale media red je het blijkbaar niet.

Het verkiezingsprogramma 2022-2066 van de Haagse SP