Voorburgs Dagblad | SGP/Christen-Unie zet coalitie onder zware druk

SGP/Christen-Unie zet coalitie onder zware druk

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Staat de coalitie onder druk door het afvalbeleid zoals de VVD dat graag wil? Dat is één van de openstaande vragen naar aanleiding van een debat gisteravond tijdens de raadsvergadering. Hans Mulder (commissielid SGP/Christen Unie) wilde per sé zijn punt maken en serveerde het beleid van de VVD-fractie behoorlijk af.

,,We hebben vraagtekens'', aldus Mulder. ,,Het pakket is meersporenbeleid. Als hoofdlijnen zien we het wekelijks inzamelen. Het lijkt ons te vroeg, want we hebben plannen en evaluaties tegoed. Eerst evalueren voordat je het beleid gaat aanpassen. Dit is het punt waar we mee worstelen. Gaan we met dit voorstel dan een verstandig besluit nemen? Inwoners willen geen kostenverhoging. Hoe gaan we dit oplossen? Bewijs je de burger een dienst door het duurder te maken? Vreemde opstelling van onze kant omdat we in de coalitie zitten? We moeten kritisch blijven. Het wekelijks inzamelen moet goed worden overwogen. Ik heb hier persoonlijk moeite mee......''

Rozenberg (GBLV) ,,Gaan we wel of geen miljoen extra uitgaven? Wat vindt uw fractie?''

Mulder: We moeten ons serieus afvragen of we dit als SGP/ Christen Unie blijven steunen....''

Over een paar weken zal blijken welke gevolgen de houding en visie van SGP/ Christen Unie heeft voor de stabiliteit van de huidige coalitie. Aangezien Gemeentebelangen, GroenLinks en D66 tegen de plannen van Van Eekelen en de VVD zijn, is de mening van SGP/Christen Unie opeens van groot belang.

De feiten leren dat Astrid van Eekelen terug wil naar het wekelijks ophalen van afval en wil stoppen met de afvalscheiding.  Duizenden inwoners hebben daarom op de VVD gestemd. Zij komt dus in haar beleid de verkiezingsbelofte na. De huidige partijen in de oppositie hebben mede daardoor de verkiezingen van de VVD verloren. Politiek betekent echter dat je in je besluitvorming een meerderheid moet hebben. ,,Dat is lekker zeg’’, moet de VVD-fractie gisteravond gedacht hebben. ,,Komt de SGP/ Christen Unie er bij in de coalitie dat ze heel graag wilden. Gaat dit vervolgens gebeuren….’’

De VVD en Van Eekelen vinden dat er in het verleden, voordat zij terug in het College kwamen, sprake was van een niet werkend en voor de gemeente bijzonder slecht afvalbeleid. Er moeten daarom volgens haar echt dingen veranderen om er voor te zorgen dat Leidschendam-Voorburg niet meer oogt als een ‘afvalstad’. De kosten van iets meer dan een miljoenen moeten zijn op te brengen. Het bestuur van Avalex heeft altijd gedreigd om veel geld te rekenen als het beleid wordt veranderd. Word het daarom niet eens tijd voor een ander afvalbedrijf? Wat zou het kosten om contracten af te kopen en met de concurrent in zee te gaan? Het is tenslotte nog nooit zo'n rommel in de gemeente geweest.

De huidige politieke situatie betekent in ieder geval dat VVD-fractievoorzitter Louise Kortman (foto) achter de schermen overuren gaat maken om de boel in stand te houden. Gemeentebelangen, D66 en GroenLinks zullen als zij de kans krijgen de VVD liquideren. Dit bleek ook uit het betoog van raadslid Rozenberg (GBLV) die sprak van totale onzin tijdens het betoog van Kortman.

Door Bart Bakker


Foto: Digitaal Dagblad