Nog huivering over samenwonen zonder bijstandskorting

8 December 2021, 19:43 uur
Politiek
mainImage
PxHere

In Tilburg mogen mensen die in de bijstand zitten een halfjaar samenwonen op proef, zonder dat dat invloed heeft op hun uitkering. PvdA-raadslid Janneke Holman heeft het Haagse gemeentebestuur gevraagd of een dergelijike regeling ook hier mogelijk is.

Normaal worden mensen vanwege de kostendelersnorm gekort op hun bijstandsuitkering zodra ze gaan samenwonen. In Tilburg is dat nu dus niet meer het geval, al is het nog slechts een experiment.

Het Haagse college van burgemeester en wethouders volgt de proef in Tilburg met interesse en geeft toe dat de huidige regeling te weinig ruimte geeft aan de menselijke maat en knellend is in de voorschriften.

De Tilburgse proef met het samenwonen duurt één jaar. Een stel meldt vooraf dat ze gaan samenwonen en houdt gedurende de proefperiode van maximaal zes maanden ieder de eigen woning aan. Als het stel na deze periode besluit om definitief te gaan samenwonen, wordt de uitkeringsnorm aangepast naar de norm voor echtparen, die een stuk lager zal zijn.

Minder woonfraude

Het Haagse gemeentebestuur zegt dat de proef in Tilburg de schroom weghaalt als bijstandsgerechtigden willen samenwonen. Ook zal er minder sprake zijn van woonfraude. Het Haagse college noemt echter ook een aantal nadelen. Zo is het niet zeker dat de proef in Tilburg een blijvertje gaat worden. Ook zijn de voorwaarden streng: je moet de plannen om samen te wonen vooraf melden. Na de proefperiode is er sprake van een sterkte terugval in het inkomen. Maar vooral telt voor de gemeente dat zij extra diep in buidel zal moeten tasten om te regeling mogelijk te maken: er moet dan eenvoudigweg meer bijstand moeten worden uitgekeerd.

Het college wil toch onderzoeken of bovenstaande nadelen zijn te ondervangen met een meer structurele oplossing voor mensen in de bijstand die willen samenwonen.