Meerdere Haagse moties breed aanvaard, maar is dat goed?

22 January 2021, 16:05 uur
Politiek
mainImage

Van de ruim 100 moties die donderdag door de fracties werden ingediend tijdens de raadsvergadering, werd een aantal met grote meerderheid verworpen of aangenomen. Van de moties die werden aangenomen was er zelfs een aantal unamien, alle 44 digitaal aanwezige leden konden zich blijkbaar vinden in de strekking van de motie. 

Dat ging bijvoorbeeld om de CU/SGP-moties 'Inlopen wachttijden na corona', over de wachttijd voor zwemlessen in de stad. De wachtlijst daarvoor groeit vanzelfsprekend nu de lessen stilliggen door corona. Of de D66-motie die het college onder meer oproept te onderzoeken of het mogelijk is het internationale homomonument op de Koekamp uit te roepen tot officiële gedenkplaats.

De hele raad kon zich ook vinden in de oproep van de SP bij de stemmingen over het initiatiefvoorstel Maak Transvaal snel leefbaar om daarbij arbeidsmigranten niet te vergeten. Datzelfde gold voor de HvDH/Groep de Mos motie bij de stemmingen over de Haagse Educatieve Agenda voor meer aandacht voor thuiszittende leerlingen. 

Soms leidt zo'n breed aangenomen motie ook tot een vervolg in een tweet van de betreffende fractie. Zo was dat vrijdag het geval bij een motie van de VVD om het proces van het aanvragen door ondernemers van een Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) te versnellen. Daar was niemand tegen donderdag, maar er was ooit een VVD-burgemeester in de stad die daar misschien toch wel een opmerking over had kunnen maken, toenmalig waarnemend-burgemeester Johan Remkes.

Toen er namelijk vorig jaar, tijdens een bijna net zo lange sessies van stemmingen, een motie met grote meerderheid werd aanvaard, liet hij zich ontglippen 'zo'n motie deugt bijna per definitie niet, ..... zij wordt veels te breed gesteund...' . 

Toen bij de daaropvolgende motie er een iets andere stemverdeling was, uiteindelijk 15 voor en 28 tegen, merkte Remkes op 'ja, dat gaat weer wat beter...'