Voorburgs Dagblad | Meer zicht op effect subsidies

Meer zicht op effect subsidies

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Subsidieontvangers moeten de gemeente vertellen wat ze met de subsidiegelden hebben gedaan. Verantwoord men de uitgaven niet, dan komen organisaties niet
meer in aanmerking voor nieuwe subsidies. Dat heeft D66 geregeld in de laatste gemeenteraad.''Alleen zo kan de gemeenteraad controleren of subsidies ook echt werken.'' aldus D66-fractievoorzitter Jacco van Maldegem.

Subsidies zijn een uitstekend instrument om samen met verenigingen, stichtingen en bedrijven Leidschendam-Voorburg een nog mooiere gemeente te maken, meent Van Maldegem. ''D66 wil aan subsidies wel altijd meetbare resultaten koppelen. Zonder verantwoording achteraf, kunnen we nooit bepalen of belastinggeld goed is uitgegeven.'' Dit D66-voorstel zorgt ervoor dat duidelijk wordt welke resultaten partijen boeken die subsidie hebben gekregen.

De fractie van D66 vindt het daarom ook redelijk om partijen die zich niet willen verantwoorden over wat ze met subsidies hebben gedaan, in de toekomst uit te sluiten van nieuwe subsidies. Van Maldegem: ''Je mag immers verwachten dat iedereen die met geld van de gemeenschap aan de slag gaat, de gemeenschap ook mee laat kijken. Dat voorkomt onduidelijkheid over wat er met belastinggeld is gebeurd, en voorkomt potentiële bodemloze putten.'' Blijft die informatie uit, dan vervalt dus het recht op subsidie.

In dezelfde raadsvergadering stemde de gemeenteraad ook in met een ander D66-voorstel. Als subsidievragers tot twee keer toe hun beoogde doelen niet halen met gemeenschapsgeld, dan kan dat een reden zijn om geen nieuwe subsidies te verstrekken.''Natuurlijk mag iedereen fouten maken'', benadrukt Van Maldegem. Als een partij keer op keer niet bereikt wat het wilde bereiken met belastinggeld, dan moet het roer om volgens de D66-fractievoorzitter. ''Dan zijn er betere bestemmingen voor belastinggeld te verzinnen.''

Deze D66-voorstellen stonden los van de discussie over de zogenoemde subsidietafels. Die nieuwe
manier van subsidieverdeling deed de afgelopen weken veel stof opwaaien. Ook voor subsidies
buitenom deze subsidietafels gelden de eisen die D66 heeft voorgesteld.


Door: D66 Leidschendam-Voorburg | Foto: Digitaal Dagblad