Leergeld krijgt 3 ton voor meer laptops

13 October 2020, 17:43 uur
Politiek
mainImage
Martijn Beekman

De gemeente ziet zich door het snel stijgende aantal besmettingen en de gevolgen daarvan voor zowel leerlingen als leraren, genoodzaakt te komen met een aantal acties die op korte termijn resultaat moeten opleveren voor het onderwijs.

Zo krijgt de Stichting Leergeld 300.000 euro om nog eens 1.000 brugklassers met een Ooievaarspas aan een laptop te helpen opdat zij, ook gezien het vele thuiswerken, een goede start kunnen maken met hun middelbare schoolcarrière. Gemeente en stichting werken daarnaast aan een plan om op de korte termijn nog eens een groot aantal leerlingen te helpen.

De gemeente wil om leerlingen zo goed mogelijk te helpen ook samen met bibliotheken en buurthuizen huiswerkfaciliteiten en begeleiding organiseren, vooral voor kinderen uit een achterstandsituatie (maatwerk per wijk/per kind). Het college wijst daarbij naar de pilot StudentvoorEducatie, waarbij Leidse studenten leerlingen op basisscholen helpen bij het online onderwijs. De pilot is een groot succes aldus wethouder Hilbert Bredemeijer dinsdag aan de raad.

Gemeente gaat ook samen met de scholen monitoren welke leerlingen zonder bijgesteld schooladvies zijn doorgestroomd naar het voortgezet onderwijs, alsmede of en zo ja hoe leerlingen die een achterstand hebben opgelopen die inhalen.

Een van de grote gevolgen van de pandemie was dat er te weinig of geen stages en paktijkleerplekken meer waren voor leerlingen van het beroepsonderwijs. De gemeente wil afspraken maken over alternatieven alsmede over extra begeleidingsmogelijkheden om studenten binnen boord te houden.

Bredemeijer geeft in zijn schrijven aan dat onderwijs en kinderopvang zich tot het uiterste hebben ingespannen en nog steeds inspannen om maatregelen die nodig zijn in te voeren. Het aantal besmettingen en ziekmeldingen en de vraagstukken rondom examinering, praktijklessen en stages zij daarbij echter een groot probleem.

Dat geldt net zo zeer wat betreft de volledige omvang van achterstanden die zijn opgelopen in het onderwijs. Hoe groot zijn die en in hoeverre is de komende tijd weer een vorm van afstandsonderwijs nodig, vraagt de wethouder zich af. "Inzet daarbij is om samen met de schoolbesturen en de kinderopvangorganisaties datgene te doen dat nodig is om te voorkomen dat kinderen extra achterstanden oplopen en ervoor te zorgen dat alle kinderen de opvang en het onderwijs krijgen dat zij nodig hebben om hun schoolloopbaan dadelijk succesvol af te ronden."