Voorburgs Dagblad | Iedereen wil meer geld voor publieke sector
mainImage

Iedereen wil meer geld voor publieke sector

7 maart 2019, 22:58 uur
Politiek

Meer geld voor politieagenten, leraren, verpleegkundigen. Zo'n beetje elke partij bij het RTL-debat voelt ervoor. Maar waar dat geld vandaan moet komen, en wie er verantwoordelijk is voor de ontstane tekorten, daar zijn de Haagse kopstukken in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen een stuk minder eensgezind over.

Ook de meeste ''medeplichtigen van Rutte'', zoals SP-leider Lilian Marijnissen de coalitiepartners van de VVD noemt, willen meer geld uittrekken voor de publieke sector. De linkse oppositie vindt dat de gezondheidszorg is ''kapotgemaakt'' omdat die is overgelaten aan de vrije markt, en het CDA denkt er ook steeds meer zo over. De VVD lijkt daardoor de laatste die de marktwerking in de zorg verdedigt, maar fractievoorzitter Klaas Dijkhoff hecht daar naar eigen zeggen helemaal niet per se aan. Hij wil gewoon ''wat het beste werkt''.

GroenLinks-leider Jesse Klaver viel CDA-collega Sybrand Buma aan omdat diens partij zorg, onderwijs en politie zou hebben uitgekleed. Buma wierp tegen dat niet een tekort aan geld, maar een teveel aan regels het probleem is. Hij hekelde een GroenLinks-plan om agenten te laten vastleggen waarom ze iemand aanhouden om etnisch profileren tegen te gaan. Klaver liet dat plan prompt vallen en hamerde erop dat er ook en juist veel meer geld nodig is om bijvoorbeeld de werkdruk te verlichten.

Ook PvdA-leider Asscher nam Buma op de korrel. Hij vroeg zijn CDA-collega meermaals wat er dringender kan zijn dan extra geld voor verpleegkundige, leraar en agent. Maar Buma stelt dat het kabinet zelfs ''meer in hen investeert'' dan oppositiepartijen voorstelden.

Thierry Baudet (Forum voor Democratie) wil ook meer geld voor de publieke sector, en denkt dat te betalen door te ''stoppen met massale immigratie, en onbetaalbare, absurde klimaatplannen''. Als dat gebeurt, kunnen er miljarden extra naar de publieke sector, aldus Baudet. Klaver ziet meer in hogere belastingen voor ''grote vervuilers''. De verlaging van de winstbelasting die het kabinet voorstaat, moet worden teruggedraaid.

 


Door: ANP | Foto: ANP