Haagse politici walgen van omstreden Palestijnse leus op Mauritshuis

2 November 2023, 09:47 uur
Politiek
mainImage
BIJ1

De VVD en de ChristenUnie/SGP in de gemeenteraad hebben verontwaardigd gereageerd op de actie van de landelijke partij BIJ1 om de omstreden leus 'From the river to the sea, Palestine will be free' te projecteren op het Mauritshuis in Den Haag.

Judith Klokkenburg van de ChristenUnie/ SGP en Lotte van Basten Batenburg van de VVD schrijven in een brief aan het college van B&W te walgen van de actie. “De leus miskent het bestaan van de staat Israël en is ook terug te vinden in het handvest van terreurorganisatie Hamas.” De Haagse raadsleden wijzen er verder op dat de Tweede Kamer onlangs in meerderheid heeft uitgesproken dat de leus een oproep tot geweld is.

Volgens de Haagse politici staat de projectie niet op zichzelf. “Er zijn meer zorgelijke signalen over de doorwerking van de situatie in Israël en Gaza in Den Haag. Hierbij gaat de zorg van de ChristenUnie/SGP en de Haagse VVD in het bijzonder uit naar de Joodse gemeenschap. Een kleine gemeenschap die disproportioneel te maken heeft met bedreigingen.”

Diepe angst

Bij beide fracties zijn signalen binnengekomen van Joodse leerlingen die op scholen worden gepest. In de Joodse gemeenschap heerst volgens de partijen “een algeheel gevoel van onveiligheid en een diepe angst er alleen voor te komen staan in onze stad”.

VVD en CU/SGP vragen daarom aan het college om samen met het OM te verkennen of snelrecht kan worden ingezet bij antisemitische incidenten in Den Haag. “Om zo duidelijk een streep te zetten: voor antisemitisme is geen plek in Den Haag!”

Fatsoenlijke mensen

Het CDA in de Haagse gemeenteraad heeft op X gereageerd op de actie van BIJ1. Fractievoorzitter Kavish Partiman schrijft: “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet gij dat ook een ander niet. De mensen die deze leus hebben geprojecteerd, zijn zelf ook herhaaldelijk geconfronteerd met kwetsende woorden in hun strijd voor gelijkheid. Juist van hen zou je verwachten dat we, als fatsoenlijke mensen, rekening houden met anderen wanneer een deel van de samenleving terecht opmerkt dat een bepaalde leus kwetsend is. Dit geldt voor elke groep in de samenleving. Dit betekent dat het gesprek over elk onderwerp altijd gevoerd dient te worden, maar dat dit niet ten koste van anderen moet gaan. Dergelijke uitingen drijven ons juist verder uit elkaar, terwijl we juist nu nader tot elkaar zouden moeten komen.