Voorburgs Dagblad | 'Gemeente straks financieel ongezond'
mainImage

'Gemeente straks financieel ongezond'

Afbeelding is niet meer beschikbaar
18 maart 2019, 06:02 uur
Politiek

De gemeente Leidschendam-Voorburg dreigt financieel onderuit te gaan als het college voor de komende jaren niet flink bezuinigt. De oorzaken zijn de grote tekorten op de jeugdzorg, de bijstand én het opnieuw invoeren van de wekelijkse vuilophaal. "Zonder verkoop van Eneco is gemeente niet langer financieel gezond, aldus D66-fractievoorzitter Jacco van Maldegem: "En dan zit de nieuwe brug van VVD en CDA nog niet eens in de begroting."

Eerder heeft de coalitie al aangekondigd vanaf volgend jaar 2,2 miljoen euro te gaan bezuinigen, zonder duidelijk te maken hoe. Dat zijn nog onzekere bezuinigingen dus, en zelfs dan geeft de coalitie van VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie/SGP nog 1,2 miljoen euro meer uit dan er binnenkomt.

Sport bloedt en speeltuinen dicht?

Deze coalitie zou de rekening van de exorbitante kostenstijging van de jeugdzorg zo maar kunnen leggen sportverenigingen die minder subsidie krijgen en onze musea wellicht hun deuren moeten sluiten. En het gevolg kan zijn dat speeltuinen moeten sluiten, de geldkraan voor de bibliotheek eerder dichtgaat en kwetsbare leerlingen niet naar school gebracht worden. Van Maldegem: “En voor een extra brug over de Vliet moet de coalitie dan financieel nog veel harder snoeien.”

Geen hogere belastingen

Ongetwijfeld kijkt de coalitie ook likkebaardend naar de gemeentelijke belastingen, die in onze gemeente relatief laag zijn in vergelijking met gemeente om ons heen. D66 gaf bij monde van Van Maldegem al een waarschuwing: "In de begroting kondigde dit college dat al aan: extra belastingen kunnen eventuele tegenvallers opvangen." Dat is niet hoe D66 de gemeente financieel gezond wil houden. "De politiek is er om keuzes te maken," zegt Van Maldegem, "en D66 zal de inwoners niet meer belastingen vragen."

Alternatieven

De komende maanden staan in Leidschendam-Voorburg in het teken van de financiele situatie van de gemeente. Begin juli bepaalt de gemeenteraad de grote lijnen van de begroting voor 2020. Van Maldegem: “Dus de komende paar weken is het moment om alternatieven te formuleren. D66 nodigt inwoners graag uit mee te denken.”

Weggegooid geld

Hij vermoedt namelijk dat inwoners ook niet alle voorgenomen uitgaven van de coalitie even goed vindt. “Neem de duizenden euro’s voor de gratis deurspionnetjes van de coalitie, en de 25.000 euro belastinggeld die burgemeester en wethouders ieder jaar vrijelijk mogen besteden.” Als laatste noemt Van Maldegem het half miljoen voor de wekelijkse vuilophaal. “Dat is letterlijk geld weggooien. En nu is het de tijd om daar veranderingen in aan te brengen!”


Door: D66 Ldam- Vbg | Foto: Digitaal Dagblad