Zonder maatregelen van de Rijksoverheid op het gebied van stikstofdepositie, kan de gemeente Den Haag niet voldoen aan de natuurdoelstellingen en heeft de stad geen ruimte voor de ontwikkeling van bouw-, mobiliteits- en infraprojecten. De bouw van 28.191 nieuwe woningen, hard nodig om de komende jaren de groeiende bevolking te huisvesten, komt in de problemen door het besluit van de Raad van State vorig jaar over het stikstofbeleid in Nederland.
Dat blijkt volgens de wethouders Liesbeth van Tongeren en Boudewijn Revis, in een nota aan de gemeenteraad, uit meerdere onderzoeken. Groot probleem voor de gemeente is dat zij met eventuele maatregelen maar zeer weinig invloed blijkt te hebben op de stikstofdepositie. De grote leveranciers van stikstofdepositie in de provincie Zuid-Holland zijn de landbouw, verkeer, huishoudens en de internationale scheepvaart. Ook slaat veel stikstof vanuit het buitenland in de provincie neer. Van alle regionale stikstofuitstoot is slechts een beperkt deel te beïnvloeden, een kwart.
Onderzoek naar de huidige de stikstofsituatie in de Natura 2000-gebieden in Den Haag (Westduinpark & Wapendal,
Solleveld & Kapittelduinen en Meijendel & Berkheide) wijst uit dat genomen en te nemen maatregelen weinig invloed op de stikstofproblematiek hebben. Nog afgezien van het feit of maatregelen als aanpassing van het hondenlosloopgebied in de Bosjes van Poot (Westduinpark-en-Wapendal), op veel maatschappelijke steun kunnen rekenen, aldus de wethouders.
Door: Nota wethouders Van Tongeren en Revis