De Haagse Stadspartij: ‘We werken van onderop’

2 February 2022, 00:07 uur
Politiek
mainImage
Google Earth
Het Weigeliaplein in de Haagse Heesterbuurt. Door de naar binnen gekeerde bouwwijze voelen de bewoners zich sterker verbonden met elkaar. Er is dan ook veel verzet tegen de sloop, die deze band ernstig kan verstoren.

Den Haag kent twee lokale partijen. Beiden gaan prat op hun oor naar de bewoners: dat zijn Groep De Mos en de Haagse Stadspartij. Toch komen de partijen uit op tegengesteld politieke richtingen. De eerste neigt op vele punten - zoals haar pro-auto visie - naar populistisch rechts, de Haagse Stadspartij (HSP), die uit de kraakbeweging voortkomt is in veel opzichten juist links. ‘We werken van onderop’, zo staat het in hun verkiezingsprogramma.

De HSP noemt zicht daar de oudste links-lokale partij van Nederland. Hoewel linkse partijen het landelijk gezien niet al te best doen, heeft de Stadspartij bij de gemeenteraadsverkiezingen geleidelijke aan steeds beter gescoord. Lijsttrekker Joris Wijsmuller - een selfmade politicus - werd in 2004 door de Haagse Courant uitgeroepen tot beste gemeenteraadslid - onder meer wegens zijn dossierkennis en betrokkenheid bij de stad. In 2014 scoorde de Stadspartij zelfs zo goed bij de gemeentraadsverkiezingen, dat die tot het gemeentebestuur kon toetreden en HSP-raadslid Joris Wijsmuller wethouder Wonen en Cultuur werd.

Weigeliaplein
Het succes van de Stadspartij zit hem vooral in elementen die niet direct links te noemen zijn: door de jaren heen stelt de fractie voortdurend kritische vragen over sloop van historisch erfgoed en over aangezichtsverstorende dakopbouwen. Zo ook op dit moment over de sloop van de Dreven, Zichten en Gaarden in Den Haag Zuidwest en het Weigeliaplein in de Heesterbuurt. De laatste betreft een groep huurwoningen rondom een plein met slechts drie toeritten, wat tot effect heeft dat bewoners zich veel meer betrokken bij elkaar voelen. De pleidooien tegen het schijnbaar roekeloos slopen vallen bij vele al dan niet betrokkenen in goede aarde.

Zuiderstrandtheater
Dat is - heel opmerkelijk - ook het geval geweest bij het Zuiderstrandtheater. Aanvankelijk heeft Joris Wijsmuller het met lange tanden geopend: hij had liever de Anton Philipszaak en het Lucent Danstheater aan het Spui willen behouden, inplaats van dat te slopen voor een cultuurforumgebouw. Achteraf bleek het Zuiderstrand theater echter heel succesvol en heeft de Stadspartij - die geen deel meer uitmaakt van de stadscoalitie - tevergeefs gepleit voor het behoud.

Fatima Faïd
Joris Wijsmuller trekt zich inmiddels geleidelijk terug uit het raadsgebeuren en heeft het stokje overgedragen aan Fatima Faïd: een vrouw van Algerijns-Portuguse oorsprong. Opvallend is dat zij ook lid is van Bij1 - een landelijke - eveneens linkse partij, die in de ogen van velen een nogal ‘woke’ koers vaart, waarbij mensen van ‘witte’ huidskleur er alleen goed vanaf komen, als zij zich (schuld)bewust zijn van hun dominantie en geprivilegeerdheid in de maatschappij. Dit kan bij de verkiezingen een negatief effect hebben, omdat het afsteekt bij autochtone bewoners die op een minumum bestaan leven, aangewezen zijn op de voedselbank en dan ook nog gedwongen zijn hun nog betaalbare huis te verlaten omdat het gaat worden gesloopt. Zij ervaren zich helemaal niet geprivilegeerd en schuldig aan het slavernijverleden.

Als raadslid speelt Faïd echter een verdienstelijk rol als voorzitter van de diverse commissies. Haar neutrale rol werd onlangs bevestigd toen een eenmansfractieraadslid in een schijnbaar aangeschoten toestand PVV-raadslid Sebastian Kruis uitschold in een groepapp van de raad. Nog voordat burgemeester Jan van Zanen goed en wel de raadsvergadering had hervat na een pauze, stelde Faïd deze misplaatste reactie meteen aan de kaak. Ook al is Kruis als trouwe ‘massa-immigratie’ riedelende PVV-er haar totale tegenpool, toch vond zij dat iedereen binnen de raad fatsoenlijk hoort te worden behandeld.

Download hier het verkiezingsprogramma van de Haagse Stadspartij