'Conclusies Rekenkamer over grondverkoop kloppen niet'

15 February 2021, 09:17 uur
Politiek
mainImage

Raadslid Peter Bos heeft het er maar druk mee. Waar de hele raad ervan uitgaat dat de Haagse Rekenkamer een betrouwbaar rapport heeft geschreven over het bouwproject Amare waar geen speld tussen te krijgen is, is de HSP-er sindsdien drukker dan ooit met het uitzoeken van wat volgens hem fouten zijn in de conclusies van de controlerende instelling.

Dit keer komt Bos met aanmerkingen, en volgens hem dus duidelijke fouten, in de rapportage van de Rekenkamer wat betreft de verkoop van de grond voor woningen in het Spuikwartier. Het feit dat bouwer VolkerWessels volgens de Rekenkamer slechts  6,5 miljoen euro betaald zou hebben voor een stuk grond met een waarde van 16,2 miljoen euro, schokte Bos.

Hij besloot eerst maar eens te onderzoeken of het klopte, gezien zijn eerdere ervaringen met omissies in het onderzoek van de Kamer. En tot zijn verrassing moest hij concluderen dat de Rekenkamer er flink naast zat. Reden waarom hij inmiddels schriftelijke vragen heeft ingediend bij het college.”

Volgens Bos gaat de Rekenkamer op meerdere punten flink de fout in. “De grond is helemaal niet verkocht in 2017, er is geen sprake van koopwoningen maar van huurwoningen, de verkoopprijs is hoger dan de Rekenkamer beweert, er is wel degelijk een onafhankelijke taxatie geweest, en ook de regels van de grondprijzenbrief zijn wel degelijk in acht genomen", aldus Bos na zijn eigen onderzoek. 

En bij die opmerkingen blijft het niet. Zo zou de Rekenkamer ook nog eens de verkeerde grondprijzenbrieven hebben gehanteerd, zou er sprake zijn van een residuele grondprijsbepaling en zijn de grondquotes die de Rekenkamer hanteert niet aan de orde. "Kortom dit onderdeel van het rapport kan volgens mij de prullenbak in.”

Bos wijst bij zijn kritiek op een zeer essentieel punt in de verhouding met de Haagse Rekenkamer. “De gemeenteraad moet kunnen vertrouwen op de rapporten van de Rekenkamer. De feiten waarop de conclusies zijn gebaseerd moeten kloppen. Dit zeer diepgaande onderzoek heeft meer dan drie jaar geduurd, het is weliswaar een zeer complex project, maar ook politiek een zwaar beladen project, zodat zorgvuldigheid van groot belang is. Erg jammer dat dit is gebeurd."