Werker Notariaat: 'Maatwerk, passie en ervaring'

3 June 2020, 08:09 uur
Ondernemen
mainImage
Werker Notariaat
Lianne Jansen, Matthijs Werker en Henri Nieuwhuis.

Mr. Matthijs Werker vormt samen met Mr. Lianne Jansen en Henri Nieuwhuis de drijvende krachten achter ‘Werker Notariaat’. Al sinds het begin van deze eeuw hebben zij hun kennis en ervaring uitgebouwd op het gebied van familie- en erfrecht en ondernemingsrecht.

De komende maanden zal Matthijs Werker met zijn kantoorgenoten diverse ervaringen in Voorburgs Dagblad vanuit hun vakgebied delen. In een interview gaat hij in op de laatste ontwikkelingen van de Binckhorst, zijn vakgebied en het kantoor.

Matthijs Werker voltooide in 1999 zijn opleiding aan de Universiteit Utrecht. In 2000 ging hij aan de slag bij Maaldrink Vermeulen Grooss, Advocaten & Notarissen, een voorganger van Maaldrink Notarissen. De eerste zeven jaar werkte hij er als kandidaat-notaris. De twaalf jaar daarna als notaris/partner. Het was tijd voor een nieuwe uitdaging en vanaf september 2019 is hij zijn eigen notariskantoor ‘Werker Notariaat’ gestart.

Wat maakt het notarisvak zo boeiend?

“Het werken met mensen blijft interessant en uitdagend. Het is beslist niet even een druk op de knop, want iedere persoon is tenslotte anders. Daarbij is iedere  situatie ook verschillend. Voor iedereen lever je als notaris maatwerk. Ik vind dat een fascinerend proces”.

Je bent begaan met Leidschendam- Voorburg. Ruim twintig procent van de inwoners van Leidschendam-Voorburg is ouder dan zestig jaar. Tevens wonen er duizenden expats binnen de gemeente. Hoe zie je deze ontwikkelingen?

“Dit is een welvarende gemeente. Met goede en mindere ontwikkelingen. Zo zie je in bepaalde winkelgebieden leegstand ontstaan. Dan vraag ik mij af: ‘waar gaan al die inwoners hun boodschappen doen? Ik vind het belangrijk om je directe omgeving leefbaar te houden, onder andere door het steunen van lokale ondernemers, dus ik vind ‘Koop Lokaal’ bijvoorbeeld een goed initiatief. Ten aanzien van de huisvesting kan ik alleen maar aangeven dat Leidschendam-Voorburg een bijzonder aantrekkelijke gemeente is geworden. Het is een heerlijke gemeente om in te wonen”.

Je bent twintig jaar notaris geweest in het Benoordenhout. Waarom besloot je om te verhuizen naar de Maanweg op de Binckhorst op de grens van Leidschendam-Voorburg?

“Aangezien ik zelf in Voorburg woon, zag ik alle ontwikkelingen die in de Binckhorst gaan gebeuren. Dit biedt kansen. Ook voor ons als notariskantoor. Het hele gebied maakt enorme ontwikkelingen door. Het is fascinerend om dat proces te volgen en daar als notaris ook een rol in te spelen”.

Wat is jouw gevoel op dit moment bij De Binckhorst, dat zich in de grootste transformatie uit de historie bevindt?

“Er kan iets heel moois ontstaan. Maar gelet op de omgevings-vergunning waarmee de gemeente Den Haag werkt, die als een proeftuin voor heel Nederland geldt, lijkt het er op dat er vooral hoge woontorens worden gerealiseerd. Er is weinig aandacht voor de benodigde voorzieningen, zoals scholen, de zorg en retail”.

“Ik vraag me dan ook af of de huidige omgevingsvergunning zoals die er nu ligt, gaat werken. Waar in De Binckhorst in vroegere jaren veel laag geschoold werk was, bestaat de kans dat je dit nu allemaal ziet vertrekken. Waar moeten al deze mensen dan naar toe? Ik hecht er waarde aan dat men niet alleen naar de ontwikkelaars luistert, maar ook let op de werkgelegenheid in De Binckhorst. De combinatie van wonen en werken is juist de charme van dit gebied”.

Wat is een meerwaarde van jullie kantoor voor de dertigers, de starters op de woningmarkt?

“Een stuk bewustwording dat ze met één van de grootste aankopen uit hun leven bezig zijn. Bij het aankopen van een huis wordt door kopers veel geselecteerd op prijs, aangezien zij de notaris als een ‘noodzakelijk kwaad’ zien. Wij willen hen ook vooral op de gevolgen wijzen. Neem nou de tragedie van het Voorburgse echtpaar van een paar jaar geleden dat naar de Dominicaanse Republiek op huwelijksreis ging en daar kort na elkaar kwamen te overlijden. Er ontstond vervolgens een hoop gedoe en zelfs een rechtszaak over de boedelverdeling”.

“Zoiets kun je voorkomen door meteen bij de aankoop van een huis een testament op te maken. Als ik met jonge mensen aan tafel zit, dan  attendeer ik hen altijd op de gevolgen van het samenwonen en de gemeenschappelijke eigendom van een eigen huis. Ik stip de mogelijkheid van het maken van een testament aan. Zoiets mag niet worden onderschat en kan voor een hoop rust zorgen. Ik vind het de rol van een notaris om cliënten te ontzorgen”. 

De veertigers zitten in een andere levensfase. Veel ondernemers van die leeftijd hebben bijvoorbeeld een bedrijf opgebouwd. Wat kun een notaris voor hen betekenen?

“Onderneem je nog in de juiste rechtsvorm? Moet jij je eenmanszaak overzetten naar een BV? Kloppen de huidige overeenkomsten en afspraken met eventuele partners nog? Tevens moeten zij aan de toekomst van hun bedrijf denken. Stel je nu voor dat jij met Corona in het ziekenhuis ligt. Wie doet dan je BTW-aangifte? Of wie onderhoudt de bancaire contacten? Wie betaalt de salarissen? Met andere woorden: kan iemand de onderneming draaiend houden als jij dat (tijdelijk) niet kan? Als je daar niet over hebt nagedacht, dan kan je een serieus probleem hebben”.

Veertigers en vijftigers beginnen vaak ook vermogen op te bouwen. Waarom moesten ook zij juist naar een notaris?

“Er komen dan ook allerlei vraagstukken aan bod. Wat gebeurt er met mijn vermogen bij mijn overlijden. Steeds vaker bestaat een nalatenschap uit grotere vermogens, waarbij ook bezittingen in het buitenland een rol spelen. Zijn de destijds eventueel opgestelde testamenten nog actueel. Daarnaast zie je ook steeds meer samengestelde gezinnen. Dan is een goed testament naar mijn mening helemaal noodzakelijk. Ook door een goed levenstestament op te stellen bepaar je jezelf een hoop zorgen.”.

Als mensen vragen of bepaalde twijfels hebben?

“Neem dan vooral contact op. Dit kan via de telefoon of  e-mail. De teller gaat heus niet meteen lopen. Ik vind het belangrijk dat mensen goed geïnformeerd zijn en van daaruit hun keuzes maken. Ons kantoor kenmerkt zich door een persoonlijke benadering en korte lijnen. We hechten veel waarde aan persoonlijk contact. Dan krijg je ook meer achtergrondinformatie en kun je beter adviseren. Het is en blijft altijd maatwerk. Uiteraard kunnen mensen een afspraak maken om naar ons kantoor te komen, maar we komen ook, mits dat gewenst en mogelijk is, naar cliënten toe”.

 

‘Werker Notariaat’

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

070 219 78 78

www.werkernotariaat.nl

[email protected]