Lianne Jansen over de meerwaarde van een notaris

9 July 2020, 08:14 uur
Ondernemen
mainImage
Lianne Jansen

Mr. Lianne Jansen is kandidaat-notaris bij Werker Notariaat. In een uitgebreid interview met Voorburgs Dagblad belicht de 32 jarige Rijswijkse haar loopbaan, de tendensen binnen het vak en de ambities van het kantoor, dat op de Maanweg 174 in Den Haag op de Binckhorst is gevestigd.

Je bent onderaan de ladder begonnen?

“Bij Maaldrink Vermeulen startte ik als secretaresse mijn loopbaan. Ik kwam te werken voor een notaris die aan het einde van zijn carrière zat. Dat bleek voor mij als beginner in het vak een gouden combinatie. Hij kon me alles leren. In mijn jaren als secretaresse zag ik veel van het vak voorbij komen. Het was een leuke, leerzame periode waar ik nog iedere dag de vruchten van pluk. Aangezien je nul praktijkervaring hebt, is het belangrijk om alles mee te maken wat in het notariaat plaatsvindt”.

Op een gegeven moment ontstond er een bijzondere combinatie?

“Ik kreeg later als kandidaat-notaris een duobaan: ik bleef secretaresse en daarnaast ging ik m’n eigen praktijk opzetten. Ook dit was perfect voor mijn ervaring. Het mooie aan mijn vak is de interactie met de mensen. Vaak moet je via het menselijk contact problemen oplossen. Er komen dan emoties om de hoek kijken, maar daar moet je mee kunnen omgaan. Geduld is het toverwoord. Je kunt iets snel willen, maar bij nalatenschappen zit men in een emotioneel proces. Daar moet je echt rekening mee houden. Het mooiste is om met z’n allen met een goed resultaat de eindstreep te halen”.

Wat zijn de ambities van Werker Notariaat?

“In de situatie waar we nu inzitten, hebben we de ambities om ons kantoor verder uit te breiden. Het streven is om naar een middelgroot kantoor te groeien met diverse specialisaties. Dan doel ik op een kantoor met tien tot vijftien medewerkers. Dan kun je ook vakinhoudelijk bezig blijven. Tevens is er de mogelijkheid om gebruik te maken van elkaars expertise en te sparren over het vak”.

Wat is jullie meerwaarde voor een relatie?

“We vinden het persoonlijke aspect erg belangrijk. Daarbij is verder kijken dan alleen de opdracht voor ons altijd essentieel. Hierdoor kunnen we nog beter adviseren en maatwerk leveren. Kortom, van de wieg tot graf ons verbinden aan een familie”.

“Dit is soms best lastig in deze tijd, want we leven in een maatschappij waarin we denken alles in google te kunnen vinden. Ik ben ook van deze generatie. Maar het is meestal beter om naar een specialist in zijn vakgebied te gaan die de samenhang van de handelingen kan beoordelen, in plaats van eindeloos google af te speuren”.

“Het ‘recht’ is enorm in beweging. Het is daarom bijna onmogelijk om op alle vakgebieden te presteren. Specialiseer je daarom in een bepaald vakgebied en wordt daar echt expert in. Dit is in het belang van de cliënt. Als een collega ergens meer kennis van heeft, zullen we de cliënt daar naar toe verwijzen”.

Bij Werker Notariaat vind je een partner die garant staat voor de ‘ontzorging'?

“Je krijgt bij ons inderdaad een stuk ontzorging. Als er iets is, kun je altijd even bellen, zonder dat de teller direct gaat lopen. Tevens anticiperen we op situaties om onze relaties zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Dit doen we graag in begrijpelijke mensentaal en proberen vakjargon zoveel mogelijk te vermijden.. Eén van mijn kernwaarden is om mensen helder uit te leggen waar het om gaat en wat de consequenties zijn”.

Een rechter doet een uitspraak bij een echtscheiding. Wat gebeurt er dan vervolgens?

“Wij zitten meestal aan het eind van de keten, waarbij de juridische afwikkeling plaats vindt, zoals de verdeling van het huis. Daarnaast is het ook goed om eventueel gemaakte testamenten aan te passen of een nieuw testament op te stellen. Als er kinderen in het spel zijn, dan zijn met name de bepalingen over voogdij en bewind van belang.

Ook als men weer een nieuwe relatie aan gaat, waarbij wellicht kinderen uit een eerdere relatie betrokken zijn, is het goed om de erfrechtelijke gevolgen daarvan te bekijken.

Overigens zijn niet alle testamenten eeuwig houdbaar in de zin van dat ze het gewenste effect gaan hebben. Ze blijven wél geldig. Daarom is het goed om eens in de zoveel tijd een testament weer uit de kast te halen en te laten beoordelen of daarmee nog steeds het gewenste effect wordt bereikt. Met regelmaat zie ik bij overlijden oude testamenten voorbij komen, waarbij het verstandiger was geweest als er bij leven een aanpassing had plaats gevonden. Het beoordelen van een testament kan bij ons kantoor altijd vrijblijvend. Men kan hiervoor een afspraak maken of even bellen”.

Zie je bepaalde tendensen in het Familierecht?

“Het levenstestament is in opkomst. Dat zie ik ook de komende tijd zo blijven. Ze worden nu écht gebruikt. Ik heb bijvoorbeeld meerdere keren een huis overgedragen voor dementerende mensen. De rechter hoefde er niet aan te pas te komen. Dat is een goede zaak. En neem het Corona-tijdperk. Als je op een IC aan de beademing ligt, dan wordt het bijna onmogelijk om zaken te regelen. Met een levenstestament weet je dat je zaken op orde zijn. Het Corona-virus kan tenslotte iedereen overkomen.

Realiseren mensen zich de gevolgen als iemand komt te overlijden? Wat vind je van de uitspraak in het kader van Jeroen en Michou, het echtpaar uit Voorburg dat in de Dominicaanse Republiek kwam te overlijden? Er ontstonden problemen met de afwikkeling van het huis en de verdeling van het geld.

“Een hele trieste affaire. Twee gezinnen hebben een dierbare verloren. Het klinkt hard, maar ik ben het eens met de rechtelijke uitspraak van het hof dat alles  naar de familie van de man gaat. De vrouw kwam eerder te overlijden, al is het in dit geval maar 20 minuten. Zo is de wet nu eenmaal. Het is sneu voor de familie van de vrouw, maar er was geen testament. Met een testament kun je dit soort situaties voorkomen en was een gang naar de rechter niet nodig geweest."  Zie je je vak veranderen? Bijvoorbeeld ten aanzien van de wetgeving?

“Vroeger maakte je als notaris vrijwel de hele dag aktes. In deze beeldvorming ben ik opgegroeid toen ik studeerde. Dat is dus écht veranderd. Anno 2020 ben ik steeds meer aan het adviseren. Er komt veel meer bij kijken dan alleen een akte maken. Neem bijvoorbeeld een familieruzie. Dan gaat het niet meer om een akte, maar dan ben je meer een mediator. Een goede notaris is onpartijdig, dus dit kan er ook bij horen. Sterker nog, het is een belangrijk onderdeel van ons vak geworden”.

 

De belastingdienst kijkt graag mee. Hoe gaan we een bepaald vermogen naar de volgende generatie overhevelen?

“Ouderen hebben zuinig geleefd, maar ze hebben vaak moeite met het woord ‘schenken’. Dat vinden ze lastig, want ze willen de regie zelf houden. Begrijpelijk, maar het is doodzonde als er grote bedragen naar de fiscus moeten. Het is de kunst om het geld fiscaalvriendelijk naar de volgende generatie over te brengen. Als men in een zorginstelling belandt, dan is de kans aanwezig dat het daar aan op gaat. Het is daarom veel beter om schenkingen op papier te doen. Erfbelasting in Nederland is bij een ouder-kind relatie maximaal 20 procent van een bepaald vermogen. Het is daarom veel beter om er op te anticiperen”.

 Is het goed als er meer keuze is in verschillende notariskantoren?

“Inderdaad. Ieder kantoor heeft zijn eigen identiteit. De consument moet kunnen kiezen en voor zichzelf bepalen waar de behoeften liggen en de menselijke klik. We zijn een bovenregionaal kantoor. We richten ons op Leidschendam-Voorburg en omliggende gemeenten. We staan voor iedereen open om een advies op maat te geven en uit te werken.

Werker Notariaat, Maanweg 174, (2516 AB Den Haag), [email protected], 070 219 78 78