Voorburgs Dagblad | 'N470 geeft Energie' wint Vernufteling 2018

'N470 geeft Energie' wint Vernufteling 2018

mainImage
N470

Advies- en ingenieursbureau Tauw uit Capelle aan den IJssel heeft met haar opdracht voor de provincie Zuid-Holland de publieksprijs van de Vernufteling 2018 in de wacht gesleept.

Het publiek van de jaarlijkse vakprijs koos de N470 geeft Energie! als het meest vernuftige ingenieursproject van het afgelopen jaar.

Zuid-Holland wilde de opknapbeurt van de N470 koppelen aan haar duurzaamheidsambities en de weg CO2-neutraal maken. Tauw vormde de provinciale weg in opdracht van de provincie om tot een 'energieweg' die over het gehele traject van de A12 bij Zoetermeer tot de A4 bij Delft zowel energie opwekt als bespaart. Alle ingezette technieken worden volwaardig gebruikt en zijn dus direct toepasbaar op grotere schaal, in andere wegen.

Zeker 15 innovatieve maatregelen zullen in de vernieuwde weg verwerkt worden als de werkzaamheden dit voorjaar van start gaan. Het winnende voorstel van bouwbedrijf Boskalis combineert zonnepanelen in het geluidsscherm, een batterij voor energieopslag, slimme wegverlichting en verkeersregelinstallaties en andere CO2-besparende maatregelen. Een nieuw type asfalt met een lagere rolweerstand helpt ook het autoverkeer op de weg zuiniger te maken.