Voorburgs Dagblad | Rotterdamsebaan half jaar later klaar
mainImage

Rotterdamsebaan half jaar later klaar

19 december 2019, 16:43 uur
Mobiliteit

De aanleg van de Rotterdamsebaan gaat meer tijd nemen dan verwacht. De aannemer zal niet op 1 juli 2020 klaar zijn, maar naar verwachting half december 2020. Dit extra half jaar is nodig om de verkeers- en tunneltechnische installaties te monteren en te testen. Dat heeft de gemeente zojuist bekend gemaakt.

Het overgrote deel van de bouw van de Rotterdamsebaan is volgens de gemeente succesvol en volgens planning verlopen. De bouw van de tunnel (waaronder het boren en het maken van de dwarsverbindingen) en de aanleg van de Rotterdamsebaan in het knooppunt Ypenburg zijn klaar. De komende maanden wordt de laatste hand gelegd aan de Laan van Hoornwijck en de herinrichting van de Binckhorstlaan. Deze onderdelen van het project worden in juli 2020 opgeleverd, zoals altijd de bedoeling was. Het Molenvlietpark, in de Vlietzoom, is in april 2020 klaar en gaat dan open voor publiek.

De montage en het testen van de verkeers- en tunneltechnische installaties loopt achter op planning. Om te zorgen dat het verkeer straks veilig en vlot kan doorrijden op de Rotterdamsebaan zijn er meer dan 50 verschillende systemen nodig. Denk aan verkeerslichten, slagbomen en matrixborden. Maar ook typische tunnelsystemen zoals verlichting, ventilatie, verkeersdetectie en een omroepinstallatie. Er is nog ruim een half jaar nodig om alles aan te leggen en in bedrijf te stellen. Daarna volgt een uitvoerige testperiode waarin de systemen afzonderlijk en in samenhang met elkaar worden getest. Als alles naar behoren werkt, kan de zogenoemde openstellingsvergunning worden verleend.