Voorburgs Dagblad | Negeren rood kruis veel vaker beboet

Negeren rood kruis veel vaker beboet

mainImage

Het aantal boetes dat is uitgeschreven voor het negeren van rode kruisen, is in 2019 explosief gestegen. Vorig jaar zijn 1653 boetes uitgeschreven, in de eerste negen maanden van dit jaar waren dat er al 2600. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) op vragen van Tweede Kamerleden.

Dat ligt vooral aan het feit dat er meer weginspecteurs met speciale bevoegdheden zijn. In 2020 moeten er honderd weginspecteurs met de status van Buitengewoon Opsporingsambtenaar zijn, twee keer zoveel als begin 2019. Zij kunnen boetes uitdelen voor 'huftergedrag' op de snelweg.

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over handhaving op de snelweg. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid stelt dat het aantal ongelukken op de snelweg flink toeneemt. Die toename is te wijten aan het feit dat automobilisten vaker te hard rijden, afgeleid zijn door smartphones of zelfs met alcohol achter het stuur zitten.

Dat dit gedrag vaker voorkomt, komt door de afname van de handhaving van verkeersregels op de snelweg door de politie, concludeert de SWOV.


Door: ANP | Foto: ANP