Waarschuw ouderen; nepagenten actief in Leidschendam-Voorburg

16 July 2024, 09:30 uur
Lokaal
mainImage
Wijkagent De Leyens

De politie Leidschendam-Voorburg kreeg afgelopen week meerdere meldingen en aangiftes van mensen die slachtoffer zijn geworden van een babbeltruc door een nep-wijkagent. Slachtoffers van deze babbeltrucs en pogingen daartoe zijn veelal oudere inwoners. 

Bij deze vorm van de babbeltruc handelen criminelen uit naam van een wijkagent. De nepagent belt op en vertelt dat er in de buurt een inbraak plaatsvond en dat de daders zijn gepakt. Daarbij zou een adresboekje zijn gevonden met het adres van degene die wordt gebeld. De nepagent vertelt vervolgens te vrezen dat bij degene die hij of zij aan de telefoon heeft, veelal oudere inwoners, ingebroken wordt. Daarom stelt hij voor om kostbaarheden op de komen halen om deze veilig te kunnen bewaren. Daarvoor wordt een afspraak gemaakt. 

De mensen die aan de deur komen, ‘legitimeren’ zich als rechercheur. Soms hebben ze ook een deel van een namaak politie-uniform aan. 

Oplichters nemen de tijd
De oplichters nemen er echt de tijd voor om het vertrouwen van het beoogde slachtoffer te winnen. Ze bereiden hun verhaal goed voor, bellen op houden mensen soms wel uren aan de telefoon. Daarbij komen de oplichters vriendelijk en betrouwbaar over, met als doel het vertrouwen van het slachtoffer te winnen. Ook maken ze diegene bang door te laten weten dat ze weten waar iemand woont. 

Criminelen slagen er op deze manier in om veel geld en waardevolle spullen buit te maken. Daarnaast richten zij vaak grote emotionele schade aan bij hun slachtoffers. Hoewel iedereen slachtoffer kan worden van dit soort babbeltrucs, zijn het vooral vaak ouderen die benaderd worden.

Waarschuw ouderen
Iedereen kan helpen om het oplichters zo lastig mogelijk te maken. Vertel uw ouders, grootouders of oudere buren dat er regelmatig babbeltrucs plaatsvinden. Leg daarbij hoe deze babbeltruc herkend kan worden: de politie belt nooit op met het verzoek om waardevolle spullen of geld op te komen halen. Ook vraagt de politie nooit naar pincodes. 

Bel de politie
Wordt u benaderd door mensen die beweren van de politie te zijn, controleer dan of het klopt dat u door politie benaderd wordt. Op politie.nl kunt u zien wie de wijkagent(en) van uw wijk is/zijn. 

Deze wijkagenten, maar ook andere agenten moeten altijd een geldig politielegitimatiebewijs kunnen tonen. Het belangrijkste kenmerk van het bewijs is het hologram. Als de pas beweegt, zijn afwisselend het logo van de politie en het woord ‘politie’ te zien. Vertrouwt u een situatie niet, kap het gesprek dan af, bel de politie via 0900-8844 en vraag of het klopt dat u gebeld bent door een agent. 

Is iemand die beweert agent te zijn al naar uw woning onderweg, staat er een mogelijke nepagent bij u voor de deur of denkt u dat er oplichters in uw wijk rondlopen? Bel dan direct 112. Dit vergroot de kans om een oplichter op heterdaad te kunnen pakken.

Doe altijd aangifte
Bent u slachtoffer geworden van een babbeltruc of een poging daartoe, doe dan altijd  aangifte. Bewaar het telefoonnummer waarmee een nepagent gebeld heeft en deel dit met de politie