Afgelopen maandag is het Nationaal Groeifonds gelanceerd. Het kabinet trekt de komende vijf jaar in totaal 20 miljard euro uit voor investeringen die bijdragen aan economische groei om het verdienvermogen van Nederland te vergroten. Dit geld gaat naar kennisontwikkeling, fysieke infrastructuur, en onderzoek, ontwikkeling & innovatie. Ondernemers, (mkb-) bedrijven, kennisinstellingen en andere partijen krijgen een belangrijke rol bij het aandragen van investeringsvoorstellen.
Een investeringsvoorstel heeft een minimumomvang van 30 miljoen euro. Het Nationaal Groeifonds biedt voor Leidschendam-Voorburg (eventueel in combinatie met buurgemeenten) kansen. De uitdagingen in de regio Haaglanden zijn fors de komende jaren: meer betaalbare woningen, duurzame mobiliteit, genoeg werkgelegenheid en minder CO2- uitstoot. Gelukkig beschikt de regio over een ijzersterk netwerk van ondernemers, onderwijs en maatschappelijke organisaties die samen met de overheid aan deze uitdagingen kunnen en willen
bijdragen. Om de kansen van het Groeifonds te pakken is snelle actie nodig. Daarom heeft de fractie van D66 aan het College van Leidschendam- Voorburg de volgende vragen:
1. Is het college in voldoende mate bekend met opzet en werking van het Nationaal Groeifonds en heeft zij hierover al contact gehad met de landelijke overheid?
2. Welke kansen en uitdagingen ziet het college?
3. Heeft het college over het Groeifonds al gesproken met ondernemers en kennisinstellingen, en met medeoverheden in de
regio Haaglanden? Zo ja, wat zijn de eerste voorzichtige conclusies van deze gesprekken?
4. Is het college, al dan niet met andere partijen in de regio, voornemens één of meer aanvragen in te dienen? Zo nee,
waarom niet? Zo ja, waar denkt het college aan?
5. Is het college bereid om, wanneer een en ander verder is uitgewerkt, middels een raadsbrief een verdere toelichting c.q.
update te geven? Zo ja, wanneer verwacht het college een eerste toelichting c.q. update te kunnen geven? Waarom niet?