'Voor 2024 200 huurders in flexwoningen in Leidschendam-Voorburg'

27 January 2023, 07:37 uur
Lokaal
mainImage
Gemeente Den Haag
Een voorbeeld van flexwoningen.

De PvdA Leidschendam-Voorburg stelde veel vragen over het asielbeleid aan het College. Een gedeelte van deze vragen gingen over de flexwoningen waar wethouder Bianca Bremer (GBLV) binnen de gemeente momenteel locaties voor aan het zoeken is.

Hierbij de vragen en antwoorden van het College over dit inmiddels in de gemeente beladen ontwerp, want diverse bewoners uit de onderzochte wijken zijn hier niet enthousiast over. Dit hebben zij laten weten aan Voorburgs Dagblad. 

Vraag
De actie die het college beschrijft betreft het realiseren van flexwoningen. Het college schrijft dat de doelgroep statushouders een van de aangewezen doelgroepen is. Hoeveel procent van de flexwoningen gaat het college bestemmen voor de doelgroep statushouders? Om hoeveel woningen gaat dit?

Antwoord
De flexwoningen zijn een tijdelijke oplossing voor het tekort aan passende woonruimte voor statushouders en andere doelgroepen van spoedzoekers. Daartoe behoren starters, studenten, mensen die gescheiden zijn, arbeidsmigranten en mensen die voor werk of stage korte tijd huisvesting nodig hebben. Het college heeft nog geen concreet percentage van de flexwoningen voor de doelgroep statushouders. Hierover wordt de raad vanuit het project Flexwonen op een later moment geïnformeerd. 

Vraag 
Het college beschrijft het realiseren van flexwoningen als een van de acties om de (toekomstige) taakstelling te kunnen realiseren. Tegelijkertijd schrijft het college dat de haalbaarheid van flexwonen op een aantal vermelde locaties nog hoogst onzeker is. Gezien de kennelijk grote onzekerheid rondom flexwoningen, hoe realistisch vindt het college het dat flexwoningen daadwerkelijk bij gaan dragen aan de realisatie van de taakstelling op korte en lange termijn?

Antwoord
De gemeente streeft ernaar voor 2024 voor 200 huurders flexwoningen te realiseren om de druk op de sociale woningmarkt te verlichten. Het college vindt het zeer realistisch dat flexwoningen bijdragen aan de realisatie van de taakstelling. Dit is mede afhankelijk van de financiële haalbaarheid. Het technische en financiële haalbaarheidsonderzoek voor de beoogde flexwoonlocaties loopt nog. De inmiddels
toegekende rijkssubsidies worden ingezet om tot haalbare plannen te komen. Aan de gemeenteraad worden de concrete plannen voor flexwonen op locatieniveau ter besluitvorming voorgelegd. 

Vraag
Hoe gaat het college borgen dat voldoende flexwoningen beschikbaar komen voor de doelgroep statushouders, zodat kan worden voldaan aan de taakstelling op korte en lange termijn?


Antwoord
De flexwoningen zijn een deeloplossing voor het realiseren van de taakstelling in 2023 en verdere jaren. De flexwoningen worden ook beschikbaar voor de huisvesting van andere groepen spoedzoekers. Samen met partners, bijvoorbeeld de corporaties, wordt onderzocht welke andere mogelijke deeloplossingen er zijn.