'Verbeterslag stoepen en straten Leidschendam-Voorburg'

26 May 2023, 06:28 uur
Lokaal
mainImage
Wethouder Marcel Belt (links) met leden van het reparatieteam.

De gemeente heeft de afgelopen periode een flinke verbeterslag gemaakt in het herstellen van schades aan stoepen en straten. Deze conclusie trekt de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Afgelopen najaar is een motie aangenomen en heeft de gemeenteraad geld beschikbaar gesteld om de openbare ruimte een kwaliteitsimpuls te geven. Wethouder Marcel Belt: “We zijn hier gelijk mee aan de slag gegaan en de eerste resultaten zijn een feit. Zo zetten we sinds een paar maanden een extra reparatieteam in waarmee we zowel meldingen als achterstallig onderhoud aanpakken, hebben we extra toezicht op de uitvoer van werkzaamheden aan de straat en pakken we wortelopdruk van bomen aan door, waar het kan, de boomspiegels te vergroten. Dat is gelijk goed voor vergroening en wateropvang”

Extra toezicht
Straten en stoepen gaan geregeld op de schop voor bijvoorbeeld werkzaamheden aan kabels en leidingen of voor de aanleg van glasvezel. Er is een extra toezichthouder aangenomen die controleert of de straat na afronding van de werkzaamheden er weer netjes bijligt. Ook wordt het wegdek regelmatiger geïnspecteerd. Als hieruit blijkt dat er ergens schade is, kan de reparatie sneller worden uitgevoerd.

Reparatieteam
Schades aan stoepen en straten worden sneller gerepareerd met behulp van het reparatieteam. Met de extra reparatiewagen gaan zij alle wijken langs om herstelwerkzaamheden te doen die de gemeente of inwoners hebben geconstateerd. Zo zijn alleen al in Voorburg Midden-Noord 53 punten hersteld en in het Raadhuiskwartier 37. Ook in de wijk De Heuvel zijn reparaties gedaan. De reparatiewagen is uitgerust met alle hulpmiddelen die een stratenmaker nodig kan hebben, dus schades aan het wegdek of aan de stoep kunnen in veel gevallen direct worden hersteld. Het gaat dan bijvoorbeeld om schade door opdrukkende boomwortels,  scheefliggende stoepranden of losliggende stoeptegels. Wethouder Belt: “Ik ben vandaag zelf met de medewerkers van de reparatiewagen mee op pad geweest om te zien wat voor geweldig werk zij doen. Ook inwoners reageren positief op hun inzet. Regelmatig krijgen ze complimenten voor hun werk of een lekkere kop koffie aangeboden. Ook tippen inwoners andere plekken in de buurt die reparatie nodig hebben die dan meestal gelijk worden opgepakt.”

Boomspiegels
Wortels van bomen kunnen het wegdek of de stoep beschadigen. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren voor voetgangers of fietsers. Deze plekken worden hersteld en daar waar het mogelijk is geven we de boomwortels meer ruimte door het stuk grond rondom de stam van een boom, ook wel de boomspiegels genoemd, te vergroten. Bomen krijgen zo meer de ruimte om te groeien en water op te nemen (klimaatadaptatie).

Zelf melden
Ziet u iets in uw buurt dat kapot is? Bijvoorbeeld een stoeptegel of lantaarnpaal? Dan kunt u dit dag en nacht bij de gemeente melden via www.lv.nl/mor. Ernstige problemen worden direct opgepakt. Minder spoedeisende zaken worden ingepland en opgepakt door het reparatieteam of andere medewerkers van de afdeling Stadsbeheer.