Voorburgs Dagblad | Veel coronamaatregelen in stembureaus in Ldam-Vbg
mainImage

Veel coronamaatregelen in stembureaus in Ldam-Vbg

26 februari 2021, 14:45 uur
Lokaal

Vanwege corona is de Tweede Kamerverkiezing dit jaar ook in Leidschendam- Voorburg verspreid over drie dagen in plaats van een. Op maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 maart zijn stembureaus open. Mensen van 70 jaar en ouder mogen vanaf 10 maart hun stem op de post doen of inleveren bij een speciale locatie.

Is het stembureau coronaproof?
De stembureaus zijn zo ingericht dat u coronaproof kunt stemmen. Onderaan dit artikel staan alle maatregelen op een rij. Sommige stembureaus hebben een andere locatie gekregen. Bijvoorbeeld omdat de bestaande locaties niet groot genoeg zijn om een stembureau in te richten met 1,5 meter brede looproutes. Op de pagina stembureaus Stembureaus staan alle locaties voor de komende verkiezingen.

Wordt het niet te druk in een stembureau?
Stemmen kan op maandag, dinsdag en woensdag. In een stembureau mogen maximaal 3 of 4 kiezers binnen zijn, afhankelijk van de looproute. De drukte per stembureau wordt live bijgehouden. Vanaf 15 maart kunt u de drukte bij uw stembureau bekijken.

Wat als ik wel wil stemmen en niet naar het stembureau wil gaan?
Wanneer u niet naar het stembureau wilt gaan om te stemmen, kunt u iemand een volmacht geven om voor u te stemmen. Dit jaar zijn 3 volmachten per persoon toegestaan. Mensen vanaf 70 jaar kunnen per post stemmen. Hiervoor ontvangen zij een aparte instructie.

Wat moet ik doen en meenemen als ik ga stemmen?
Doe de gezondheidscheck voordat u gaat stemmen (zie bijlage bij uw stempas). Heeft u klachten? Blijf dan thuis en geef iemand die voor u kan stemmen uw volmacht. Als u gaat stemmen heeft u uw stempas en een geldig legitimatiebewijs nodig. Bij volmacht heeft u de stempas en een geldig legitimatiebewijs van degene voor wie u de stem uitbrengt nodig. Vergeet ook uw mondkapje niet.


Coronamaatregelen stembureaus

Gaat u stemmen in een stemlokaal, doe dan vooraf de gezondheidscheck (zie bijlage bij uw stempas)
Draag een mondkapje
Desinfecteer bij de in- en uitgang uw handen bij de desinfectiepalen
Kom alleen naar het stembureau
Volg de aanwijzingen op van de stembureauleden
Volg de looplijnen
U krijgt een potlood voor eenmalig gebruik
De stemlocaties worden regelmatig gelucht
De stemhokjes worden regelmatig schoongemaakt
Er zijn kuchschermen
Stembureauleden dragen medische mondneusmaskers
Onderlinge afstand is anderhalve meter
 


Foto: ANP