Uw (klein)kind junior Cyber Agent, net als Kai?

2 March 2022, 15:33 uur
Lokaal
mainImage

Het leven van kinderen speelt zich voor een groot deel online af. Toch zijn zij zich nauwelijks bewust van de gevaren op internet en social media. Bij de bijna 11-jarige Kai uit Leidschendam is dat anders. Hij speelt het online spel HackShield en leert zo alles over onder andere digitale oplichting, fraude via WhatsApp en valse identiteiten.

Met de kennis die Kai opdoet tijdens het spel kan hij zijn (groot)ouders en anderen in zijn omgeving beschermen tegen computercriminelen. Kai: “Dieven kunnen computers hacken en dan van alles doen met de computer. Dat is heel vervelend, daarom is het belangrijk om dat te voorkomen. Ook kun je via WhatsApp een appje krijgen met de vraag om ergens geld voor te betalen. Echt niet zomaar doen hoor!”

Neppe linkjes
Gelukkig zijn familieleden en vrienden van Kai, en Kai zelf, nog niet echt met computercriminelen in aanraking gekomen. “Wel krijgen we vaak gekke mailtjes waarin dan wordt gezegd dat je heel veel geld of een prijs hebt gewonnen en dat je eerst op een link moet klikken. Dat is dus nep en moet je niet doen”, aldus Kai.

Opgeleid tot junior Cyber Agent
Tijdens het spelen van HackShield wordt Kai opgeleid tot een echte junior Cyber Agent. Door puzzels op te lossen en vragen te beantwoorden leert hij alles over het herkennen en voorkomen van datalekken (ongewenste toegang tot persoonsgegevens), phishing (digitale oplichting via bijvoorbeeld een valse website), spoofing (internetcrimineel neemt een valse identiteit aan, zegt bijvoorbeeld een bank- of verzekeringsmedewerker te zijn), fraude via WhatsApp en meer.

Gamen en leren tegelijkertijd
Kai: “Ik had ergens iets over het spel gelezen en het leek mij wel leuk. Ik vind het belangrijk om de gevaren van internet ook te weten. Het is een leerzame game. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat je nooit je wachtwoorden aan anderen moet vertellen en dat je ook niet zomaar op linkjes moet klikken. Ook moet je nooit je echte gegevens delen op internet. In een game kun je beter een bijnaam gebruiken. Meestal is het helemaal niet nodig om te vertellen waar je woont of hoe oud je bent. Hoe het spel werkt? Je moet bijvoorbeeld een vijand verslaan samen met je team. Het is niet heel moeilijk, je moet even oefenen en dan snap je het wel. Het is gamen en leren tegelijkertijd.”

Huldiging door burgemeester
Het online spel is voor kinderen tussen 8 en 12 jaar, zij kunnen het spelen via de website van HackShield. Tijdens het spel scoren ze ‘Shields’ en klimmen omhoog in de erelijst. Degene die in juni de meeste punten heeft gescoord, wordt persoonlijk gefeliciteerd door burgemeester Jules Bijl. Doet uw (klein)kind ook mee?