Ieder jaar op 11 november gaat traditioneel de Sint Maarten Lampion optocht door straten in Voorburg.
Al sinds 1950 wordt de naamdag van St. Maarten in Voorburg jaarlijks gevierd met de traditionele Sint Maarten Lampionoptocht. Deze is uitgegroeid tot een cultureel erfgoed in Voorburg (Onderdeel van de Gemeente Leidschendam-Voorburg).
Voor en na de tocht kunnen de kinderen nog langs de huizen gaan om Sint Maartenliedjes te zingen en daarvoor snoep te ontvangen. Gebruikelijk is dat bij de huizen waar een lichtje brandt hiervoor kan worden aangebeld. Laat daarom een lichtje branden. Sint Maarten liedjes kun je vinden op www.sintmaartenlampionoptocht.nl
Om 18.30 uur is de start bij de Sint Martinuskerk aan het Oosteinde te Voorburg. Sint Maarten als Romeins militair verwelkomt dan iedereen waarna de stoet met verlichte lampionnen door de straten in o.a. het Oranjekwartier trekt. Muziek, Rode Kruis eerste hulp verleners begeleiden de optocht. Eindpunt is weer bij de Sint Martinuskerk aan het Oosteinde. Hier worden Sint Maarten liedjes gezongen. Op het voorplein wordt Sint Maarten welkom geheten door de Locoburgemeester van Leidschendam-Voorburg mevr. Astrid van Eekelen. Alle kinderen krijgen een appeltje en er zijn prijsjes voor de 10 mooiste lampionnen. Einde ca. 19.15 uur.
Sint Maarten is al heel lang een bekende in Voorburg. In 960 na Chr. was er al een kapelletje in de oude dorpskern, later werd deze vervangen door een kerk die de naam Martinikerk kreeg. In 1530 ging deze kerk over in Hervormde handen en kreeg de naam Oude Kerk of Martini kerk.
Op het aan de Vliet gelegen landgoed "Bijvliet" was van 1654-1842 een "schuilkerk" ingericht. Ongeveer op dezelfde plek aan het Oosteinde werd in 1893 de huidige Martinuskerk met zijn hoge spitse toren met uurwerk ingezegend. St. Maarten is de patroon van Voorburg. We komen zijn naam tegen in o.a. de kerken Oude of Martini Kerk, Sint Martinus kerk, Sint Martinuslaan, de Scoutinggroep Sint Maarten-Hildegard, Woningbouwvereniging Sint Maarten, de Mantel (van Sint Maarten), de Panden (van de mantel), St. Maartensschool en Maartens College. Ook is er omstreeks 11 november mantelzorgdag en zijn er inzamelingen voor de voedselbanken.
GESCHIEDENIS Persoon Sint Maarten
Het oorspronkelijke verhaal van Sint Maarten speelt zich af in Frankrijk. Hij werd in 316 geboren in Hongarije en opgevoed in de Italiaanse stad Pavia. Zijn vader was Romeins militair Zoals in die tijd gebruikelijk in adellijke riddergeslachten nam Maarten het beroep van zijn vader over en werd op zijn 15 e jaar tot ridder geslagen. Hij deed dienst in het Romeinse leger en ontmoette voor de stadspoort van Amiens een bedelaar. Het was bitter koud en hij gaf hem de helft van zijn mantel. Volgens de legende was de bedelaar Christus zelf.
Martinus ging op den duur uit het leger, liet zich dopen en leidde het leven van een kluizenaar. In het dorpje Marmontier bouwde Martinus een klooster, waar hij met vele monniken ging wonen. Hij werd later bisschop en stierf op 8 november 397. Sint Maarten werd de man van samen delen en een licht proberen te zijn voor de mensen om je heen.
Meer informatie en liedjes op www.sintmaartenlampionoptocht.nl