Het College legt binnenkort verantwoording af aan de gemeenteraad inzake het Corona-beleid. Hier hoort ook de noodopvang voor kinderen bij van ouders die werkzaam zijm in de zogenaamde cruciale beroepen. Burgemeester Tigelaar meldt hierover het volgende.
De gemeente Leidschendam- Voorburg heeft de afgelopen maanden een noodopvang gecoördineerd voor kinderen van ouders die
werkzaam zijn in cruciale beroepen of vitale functies. Als dit nodig was, kon gebruik worden gemaakt van 24-uurs opvang. Ook konden kinderen met een sociaal medische indicatie worden opgevangen en kinderen voor wie onderwijs in de thuis- of woonsituatie geen goede optie was.
Bij het Sociaal Servicepunt konden ouders terecht die werkzaam zijn in een cruciaal beroep of vitale functie en nog niet eerder gebruik
maakten van reguliere kinderopvang, alleen wel noodopvang nodig hadden. Het SSP verwees deze specifieke groep ouders naar noodopvanglocaties waar zij hun kind(eren) konden aanmelden voor opvang.
Samen met onderwijs en kinderopvang heeft de gemeente kinderen in beeld gebracht die extra begeleiding nodig hadden en waarvoor aanvullende maatregelen nodig waren.
Als scholen praktische problemen ervaarden met onderwijs op afstand konden zij bij de gemeente terecht. Een tijdelijke tablet noodregeling is opgesteld voor kinderen op de basisschool uit gezinnen met een inkomen tot 130% van de minimumnorm. Deze regeling was een vangnet als er door de scholen geen passende oplossing kon worden gevonden. Naar aanleiding hiervan zijn 33 tablets verstrekt. Bij de 32 leerlingen die voor scholen onbereikbaar waren, heeft leerplicht ondersteund. Door een interventie van leerplicht waren 10 van hen snel weer in beeld. Aanvullend zijn leerplichtambtenaren bij 22 leerlingen op deurbezoek geweest. Vaak was het voor deze leerlingen en ouders niet
voldoende duidelijk, dat scholen in Coronatijd afstandsonderwijs bieden.
Ouders met kinderen van 2,5 tot 4 jaar zonder recht op kinderopvangtoeslag (KOT) konden gebruik maken van een gemeentelijke regeling. Een groot deel van deze kinderen is kwetsbaar (door laag gezinsinkomen, lage opleiding ouders en herkomst ouders) en loopt risico op een onderwijsachterstand. Om te voorkomen dat deze ouders afhaken, is besloten om de ouderbijdrage voor deze ouders te compenseren. Naar
schatting bedragen de kosten hiervoor € 30.000,-. Hiervoor krijgen gemeenten extra middelen vanuit het Rijk. De eigen inkomensafhankelijke ouderbijdrage voor ouders mét recht op KOT is ook door de rijksoverheid gecompenseerd.