‘Tafelen in de 17e eeuw’ in Huygens’ Swaensteyn

3 December 2023, 07:03 uur
Lokaal
mainImage
V.l.n.r. Leo van Langh Marianne Knijnenburg Alexandra van Dongen.

Op maandag 27 november organiseerde Goede Doelen Boekenhuis Marianne (genoemd naar Prinses Marianne van Oranje-Nassau) een heel bijzondere avond in Huygens’ Swaensteyn. Het thema was: ‘Tafelen in de 17e eeuw’. Wat aten we in Nederland in de 17e eeuw en hoe ging dat allemaal?

Sprekers

Topkok Leo van Langh van Brasserie De Koepel, aan het Oosteinde 1 in Voorburg, nam ons mee naar de tijd van toen. Hoe werd er gekookt in de Gouden Eeuw? Wat kwam er zoal op tafel? Dat bleek vaak heel eenvoudig te zijn: gewoon wat er voorhanden was. Dat kon een zwaan zijn, bever of wat voorbij liep. Vaak werden er ‘eenpansgerechten’ gekookt in de pot op het haardvuur. In de grote huizen was een keuken en was de trend, hoe meer er op tafel kwam hoe beter. Er werden ook veel groentes van het seizoen gegeten. Pekelen en wecken werd toegepast om te zorgen dat er in de winter ook eten was.

Gastconservator Alexandra van Dongen vertelde over de kunst in die tijd en liet prachtige schilderijen zien. Zo werd ook duidelijk welke potten, servies enzovoort gebruikt werden. De tentoonstelling ‘Aan tafel met Huygens’ opent in Huygens’ Hofwijck op 9 december a.s. De tentoonstelling loopt tot en met 7 januari 2025.

4 december tweede avond

Marianne Knijnenburg, oprichter van het Boekenhuis: “We organiseren regelmatig lezingen. Nu, met de tentoonstelling in het verschiet, was het in samenwerking met Huygens’ Swaensteyn, topkok Leo van Langh en Wijhuys Huygens, een gezellige en avond in Swaensteyn. De belangstelling was zo groot, dat we een tweede avond ‘Tafelen in de 17e eeuw’ organiseren, op maandag 4 december a.s. Die avond komt er ook nog een Mistery guest! De avond is wederom in Huygens’ Swaensteyn, inloop vanaf 19.30 uur. Aanmelden voor deze, gratis, avond kan via een e-mail aan [email protected].

Goede Doelen Boekenhuis Marianne is te vinden in de Franse Kerkstraat 5a in Voorburg en is geopend elke woensdag tot en met zaterdag van 11.00-17.00 uur. De boeken zijn € 2,00 per stuk of 3 voor € 5,00. De specials, die ook in de webshop staan, zijn er vanaf € 5,00. (Zie www.boekenhuismarianne.nl). Het goede doel dat we dit kwartaal ondersteunen is Stichting Leergeld Leidschendam-Voorburg.”