Stunt van Voorburgse voetbalmeiden

15 November 2022, 12:52 uur
Lokaal
Saskia van Pelt stijlvol in actie.

Onlangs trad de MO17-1 van Graaf Willem op het hoogste amateurniveau thuis aan tegen Sparta. Dit team was sinds de eerste wedstrijd van dit seizoen nog ongeslagen en juist die eerste wedstrijd was een 2-0 verlies tegen Graaf Willem geweest. Sindsdien zijn er veel wedstrijden gespeeld en telkens bleek Sparta onverslaanbaar.  Maar de beloften van Graaf Willem, met in hun gelederen de Voorburgse aanvoerster Saskia van Pelt en keepster Laila Jacobs alsmede Smilla Boekhoff wiens roots in Voorburg liggen, waren zeer gemotiveerd om het huzarenstukje van de eerste wedstrijd te herhalen. En een huzarenstukje werd het.

Traditiegetrouw probeerde Sparta met een stormloop de tegenstander te overrompelen en direct een voorsprong te nemen. Graaf Willem was hier echter op voorbereid, was direct vanaf de aftrap alert, wist de stormloop te pareren en zelfs al snel het heft in handen te nemen.

Zo was het In de 5e minuut Saskia van Pelt die vanaf halverwege de helft van de tegenstander een vrije trap schoot die nog net door een tegenstander via de lat tot corner werd weggewerkt. De corner die daaruit voortkwam werd vervolgens helaas net naast gekopt. Sparta was gewaarschuwd, maar kon in de eerste helft weinig doen aan de druk die Graaf Willem ze oplegde.

Het was in de 9e minuut Anouck Lucas Luijckx die de bal op haar tegenstander veroverde en razendsnel de aanval overnam. De aanval eindigde met een schot van Rita Ribeiro dat helaas net weer tot corner werd verwerkt door de keepster. De hoekschop van Saskia van Pelt ging over de keepster heen waarna de inlopende Loïs Keane de bal in het doel wist te lopen en de stand op 1-0 bracht.

Hierna ontspon zich een geweldige wedstrijd waarbij het spel snel op en neer golfde. De verdediging van Graaf Willem met als uitblinkers Minke Stoel, Hannelore Rakels, Lieve Roelofsz en Isa Mbome gaven echer geen kans weg en bouwden telkens van achteruit de aanval goed op.

In de 23e minuut was het Loïs Keane die vanaf het middenveld een dieptebal op de razendsnelle Smilla Boekhoff gaf. Die was sneller dan haar tegenstandster en wist gericht de keeper te passeren en de stand op 2-0 te brengen.

En het bleef Graaf Willem dat de klok sloeg in deze eerste helft. Maar toch duurde het tot de 42e minuut tot Graaf Willem weer echt gevaarlijk werd toen Anna Mout de bal diep op Rita Ribeiro gaf. Helaas eindigde haar schot net naast het doel.

In de tweede helft was de inzet van beide partijen onverminderd groot, maar was het spel van Graaf Willem plots minder goed. Sparta zag dan ook kans om Graaf Willem nu wel te overrompelen. In de derde minuut mocht Sparta vanaf het middenveld schieten, passeerde keepster Laila Jacobs onhoudbaar en bracht de stand op 2-1.

En daar bleef het niet bij. Waar Graaf Willem in de eerste helft duidelijk de bovenliggende partij was, was Sparta dit in de tweede helft. Het was dan ook alleen nog maar wachten op de gelijkmaker. En die leek in de 11e minuut al te vallen toen van net buiten het strafschopgebied de aanvoerster van Sparta een vrij trap mocht nemen. Deze bal werd in eerste instantie nog door verdedigster Rachel geblokt en in tweede instantie door Saskia van Pelt.

Sparta bleef aandringen en kwam in de 21e minuut tot twee keer vrij voor Laila Jacobs. Ook Laila stortte zich met gevaar voor eigen leven beide keren in de baan van het schot en wist met twee werkelijk fantastische en katachtige reddingen Sparta van de gelijkmaker af te houden. Een terecht applaus viel haar ten deel.

10 minuten voor einde van de officiële speeltijd was het echter toch Sparta die de bal onhoudbaar achter Laila in het doel wist te schieten en de stand op 2-2 bracht.

Na deze zware tegenslag leek niets meer een overwinning van Sparta nog in de weg te staan.  Graaf Willem gaf echter niet op en toonden enorme veerkracht door al een binnen een minuut weer op voorsprong te komen. Een vrije trap van Rita Ribeiro bereikte, omdat de keeper van Sparta net als bij het eerste doelpunt de bal niet weg kon werken, de goed inlopende Smilla Boekhoff die met een fraaie kopbal de 3-2 en haar tweede doelpunt scoorde. Even leek het er zelfs nog op dat Graaf Willem op 4-2 zou komen toen Robeiro alleen op de keeper af ging. Helaas eindigde haar schot op de paal.

Vanaf dat moment brak er een waar offensief uit van de zijde van Sparta en kwam Graaf Willem opnieuw enorm onder druk te staan. Met kunst- en vliegwerk hield Graaf Willem echter stand en wist de voorsprong vast te houden

Na het laatste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter was de ontlading enorm. Graaf Willem doet mee in de top van de Hoofdklasse en heeft zicht op de landelijke divisie die na de winterstop wordt gevormd.