'Stop per direct met geldverslindende dwangbuis WarmtelinQ'

29 April 2025, 11:40 uur
Lokaal
mainImage

JA21 uit zorgen over miljoenenproject; Stop per direct met de geldverslindende dwangbuis die WarmtelinQ heet die ook in Voorburg en Rijswijk plaatsvindt. 

Fractievoorzitter Thom van Vugt (JA21) kritisch op kosten WarmtelinQ Rotterdam-Leiden

Den Haag – Terwijl de aanleg van pijpleiding tussen Rotterdam en Leiden wordt gepresenteerd als een grote stap richting een duurzame toekomst, uit JA21-fractievoorzitter Thom van Vugt stevige kritiek op de financiële kant van het project. Volgens Van Vugt rijzen de kosten de pan uit en is onvoldoende duidelijk of de investering uiteindelijk ook ten goede komt aan de burger.

“We praten hier over honderden miljoenen euro’s aan belastinggeld, terwijl het nog maar de vraag is hoeveel huishoudens straks écht van deze warmte gaan profiteren,” aldus Van Vugt. “De businesscase is wankel, en de burger betaalt de rekening.”

Deze warmteleiding moet restwarmte uit de Rotterdamse haven via een ondergrondse buizenstelsel naar de Leidse regio transporteren. Het project wordt gedragen door onder andere WarmtelinQ (dit is een dochterbedrijf van Gasunie), in samenwerking met diverse gemeenten en provincies. De infrastructuur is bedoeld om woningen en bedrijven te voorzien van duurzame warmte als alternatief voor aardgas.

"Kosten lopen uit de hand"

Van Vugt stelt dat de kostenramingen van het project steeds hoger uitvallen, terwijl de transparantie beperkt blijft.

“We worden gepresenteerd met ambitieuze plannen, maar zodra je doorvraagt over concrete kosten, terugverdientijden en risico's, blijft het oorverdovend stil. Dit soort projecten dreigen klimaatsymboolpolitiek te worden, in plaats van realistische oplossingen.”

JA21 pleit voor nu een pas op de plaats, meer transparantie en een onafhankelijke toetsing van het projectbudget en een gedegen kosten-batenanalyse. Gezien de voorgeschotelde kosten nu en de verwachtingen ervan in de toekomst, pleit JA21 zelfs om per direct te stoppen met het gehele project. Nu komt er eerst een besloten bijeenkomst op 16 mei, waarna de commissie pas op 28 mei in alle openheid erover kan gaan praten althans dat hoopt de heer Van Vugt. Er is nog altijd niet zeker of de (extra) kosten ooit openbaar worden gemaakt, terwijl het hier om  staatbedrijven gaat die gefinancierd worden met belastinggeld

Alternatieve oplossingen

Volgens Van Vugt zouden lokale, kleinschaligere of echte alternatieve oplossingen - zoals warmtepompen en isolatiesubsidies en natuurlijk kernenergie - veel effectiever en goedkoper kunnen zijn.

“We zijn niet tegen verduurzaming, maar wel tegen megalomane plannen die de belastingbetaler op kosten jagen en waarvan de baten onzeker zijn. Laten we inzetten op wat wél werkt en betaalbaar blijft.”