Soroptimistclubs actief voor Voedselbuurtbos GeuzeGroen

14 June 2023, 13:58 uur
Lokaal
mainImage

Voor 100xTrees4Life zochten de vier Soroptimistclubs ’s-Gravenhage, Scheveningen e.o., Voorburg-Rijswijk e.o. en Zoetermeer e.o. een lokaal project en ontmoetten in 2021 de enthousiaste initiatiefnemers Astrid van Beek en Klaartje Jaspers van Stichting Voedselbuurtbos GeuzeGroen in de Nieuwe Driemanspolder nabij Zoetermeer en Leidschenveen.

Voedselbuurtbos GeuzeGroen wil bijdragen aan het ontsluiten van gezond lokaal voedsel, het bevorderen van sociale cohesie en het vergaren van voedselbosbouwgerelateerde kennis in de regio. Ook wordt het een plek voor educatie en onderzoek op het gebied van biodiversiteit en ecologische, circulaire voedselproductie in stedelijk gebied.

De stichting die in 2020 is opgericht werkt uitsluitend met vrijwilligers en is afhankelijk van donaties en sponsoring (in natura). Om de vrijwilligers tijdens hun pauzes enige beschutting te geven tegen de weersomstandigheden zoals extreme hitte, wind of regen, hebben de Soroptimisten een tentdoek speciaal voor dit doel gefinancierd. In de toekomst zal deze ook gebruikt gaan worden bij educatieve projecten. Bovendien kon er in het voorjaar van 2023 nieuwe aanplant plaatsvinden van voedselboompjes en struiken. Daarnaast kwam er geld beschikbaar voor een mobiel zonnepaneel met oplaadbare batterij, zodat men bij het gebruik van elektrische apparaten niet telkens naar de nabijgelegen camping moet lopen voor het opladen van de batterij. Tevens gaat men mobiele watergeeftanks en een waterpomp met toebehoren aanschaffen. Van het restant worden nog praktische zaken zoals een (tweedehands) koffiezetapparaat en thermoskannen plus een waterkoker aangeschaft. Het totale gesponsorde bedrag van € 4.875 is hiermee goed besteed.

Tijdens NLDoet in 2023 staken de Soroptimisten ook hun handen uit de mouwen. Met grondboren en snoeihout werden takkenrillen gevormd tegen loslopende honden, kragen van gaas werden geplaatst als bescherming voor jonge boompjes tegen knagende hazen en greppels werden gegraven voor een betere afvoer van water naar wadi’s, opvangplekken voor regenwater.

Dit lokale project van de Soroptimisten is onderdeel van het eerder genoemde 100xTrees4Life. Dit is een landelijke actie gericht op het planten van Sheabomen in Ghana, als onderdeel van de Great Green Wall in Afrika om de verwoestijning tegen te gaan. Naast het planten van bomen worden vrouwen getraind hoe de bomen te verzorgen, een product te maken van de opbrengst en hoe zij deze producten vervolgens op de markt kunnen brengen. Naast vergroening van dit dorre gebied, zal de levensstandaard van deze vrouwen en hun gezinnen aanzienlijk verbeteren.

Zaterdag 10 juni jl. was de officiële afsluiting van het lokale project, maar niet zonder de belofte dat een aantal van ons nog eens gaat meedoen met een meewerkdag.

Wie interesse heeft in zo’n meewerkdag of meer wil weten over het ambitieuze Voedselbuurtbos kan kijken op www.geuzegroen.nl.

Meer info over het project 100xTrees4Life is te vinden op www.soroptimist.nl onder het kopje Projecten.