Scholierenverkiezingen op het Veurs Lyceum

20 November 2023, 17:14 uur
Lokaal
mainImage

Op het Veurs Lyceum Leidschendam worden op 20 en 21 november de Scholierenverkiezingen georganiseerd. Dit is een initiatief van ProDemos – Huis voor de democratie en rechtsstaat.

Deze schaduwverkiezingen, dit jaar voor de 30ste keer georganiseerd, geven een indruk van hoe de Nederlandse politiek eruit zou zien als jongeren het voor het zeggen hadden. Iedere leerling krijgt nu bovendien de kans te stemmen en te oefenen voor het echte democratische werk.

Om alvast in de stemming te komen is al een aantal weken de hal van de school versierd met verkiezingsposters, en werd onder andere in de lessen Nederlands, maatschappijleer en geschiedenis stil gestaan bij de landelijke verkiezingen. Tijdens mentorlessen vulden leerlingen stemwijzers in, en dachten ze alvast na over naar welke partij hun stem zou gaan.

In het Open Leer Centrum brengen leerlingen op 20 en 21 november anoniem hun stem uit. De leerlingen ontvangen bij aankomst in het stemlokaal een stembiljet waarmee een stem kan worden uitgebracht. Een stembureau, bestaande uit leerlingen en docenten, ziet toe op het eerlijke verloop van de verkiezingen. Elke leerling krijgt één stembiljet uitgereikt.

De uitslag van het Veurs Lyceum en die van alle andere deelnemende scholen zal op dinsdag 21 november omstreeks 17.00 uur worden bekendgemaakt. Daarna wordt de uitslag gepubliceerd op www.scholierenverkiezingen.nl