De gemeente Leidschendam-Voorburg is een aantrekkelijke, groene en historische gemeente die we samen nu en in de toekomst willen behouden én versterken.
Dat is de strekking van de omgevingsvisie 2050 waarover inwoners, ondernemers en andere betrokkenen actief meedachten. De visie geeft de komende 25 jaar richting aan hoe we omgaan met wonen, werken, bereikbaarheid, klimaat en leefkwaliteit.
VVD-wethouder Philip van Veller: “We zijn trots op wat Leidschendam-Voorburg nu is, en dat willen we blijven. Daarom moeten we nu goed nadenken over welke veranderingen er nodig zijn voor de toekomst. Met deze visie maken we de keuzes die daarvoor nodig zijn, samen met de samenleving. Zo bouwen we aan een toekomstbestendige gemeente voor iedereen.”
Met 3 verschillende kernen – Leidschendam, Stompwijk en Voorburg – biedt de gemeente een grote diversiteit aan woonomgevingen, historische en groene kwaliteiten en voorzieningen. Dat willen we graag behouden. Tegelijkertijd staan we voor grote uitdagingen waarvoor verandering nodig is, zoals woningnood, klimaatverandering, vergrijzing en technologische ontwikkelingen. Dat vraagt om scherpe keuzes, slimme oplossingen en een heldere koers. Of, zoals in de visie wordt gesteld: Om hetzelfde te blijven, moet veel veranderen.
5 ambities voor 2050
Als sturing voor de verandering zijn 5 kernambities opgesteld. Zo is de gemeente een plek van en voor iedereen. Iedereen heeft dezelfde kansen en er zijn straks voldoende, passende woningen. De levendige centra, duurzame bedrijventerreinen en ruimte voor lokaal ondernemerschap maken de gemeente economisch vitaal. En er is sprake van een prettige en aantrekkelijke omgeving, met meer stadsnatuur, bescherming van historisch erfgoed en een gezonde leefomgeving. Ook is de gemeente goed verbonden, waarbij de bereikbaarheid wordt verbeterd volgens het STOMP-principe (Stappen, Trappen, OV, Mobility as a service (deelmobiliteit) en Privéauto). Om duurzaam en toekomstbestendig te zijn werkt de gemeente toe naar CO₂-neutraliteit, aanpassingen aan het veranderende klimaat en bouwen met hergebruikte materialen.
Slim omgaan met beperkte ruimte
De gemeente kiest voor bouwen op plekken waar al bebouwing is en waar dit passend is, zoals rond stations en in de centra. Er komen 6.000 nieuwe woningen bij, met aandacht voor betaalbaarheid en passende woonruimte voor jong en oud. Tegelijkertijd blijft het buitengebied vrij van verstedelijking en wordt ingezet op het behoud van het agrarisch karakter, natuur en recreatie.
Om de kwaliteit van leven te behouden, gaat de gemeente uit van meervoudig ruimtegebruik. Denk aan openbare ruimte die gebruikt kan worden voor zowel groen, ontmoeting, verkoeling en een plek waar veel verschillende planten, dieren en insecten leven. Ook worden bij nieuwe projecten functies gecombineerd, zoals wonen, werken en voorzieningen in 1 gebied.
Gebiedsgerichte aanpak
Elke plek in de gemeente vraagt om een andere benadering. Om te bepalen of een project of initiatief voldoende bijdraagt aan de 5 ambities van de omgevingsvisie is er een afwegingsleidraad opgesteld. Deze leidraad helpt bij het maken van keuzes over bijvoorbeeld bouwplannen of herinrichting van straten en pleinen.
Samen blijven bouwen aan de toekomst
De omgevingsvisie is niet het eindpunt, maar een kompas. De gemeente blijft samen met inwoners, ondernemers en partners werken aan de uitvoering via concrete programma’s, zoals voor woningbouw en klimaat. Vooruitlopend op de afronding van de omgevingsvisie is de gemeente bijvoorbeeld al gestart het opstellen van een Gebiedsprogramma Stompwijk om de vitaliteit en leefbaarheid van Stompwijk op korte termijn te verbeteren.
Participatie
Voor het schrijven van de omgevingsvisie hebben veel mensen meegedacht. Ook voor het behalen van de ambities uit de visie zijn hun inspanningen hard nodig. De gemeente nodigt iedereen dan ook uit om met initiatieven te komen die hieraan bijdragen.
Vanaf 22 augustus tot en met 2 oktober 2025 is de laatste versie van de omgevingsvisie in te zien. Wie nog mee wil denken kan dan voor de laatste keer via inspraak reageren. Daarna wordt de visie eind dit jaar voorgelegd aan de gemeenteraad, die er een besluit over neemt. Meer informatie over de omgevingsvisie is te lezen op www.lv.nl/omgevingsvisie.