In 2024 hebben minder inwoners moeite met lezen en schrijven. Dat is één van de doelen van het regioplan Laaggeletterdheid 2021-2024. Op 5 juli ondertekende de gemeente Leidschendam-Voorburg de hernieuwde samenwerking met andere regiogemeenten.
Ongeveer 7 procent van de inwoners van Leidschendam-Voorburg heeft moeite met lezen, schrijven of rekenen. Wethouder Juliette Bouw: “We zien dat inwoners die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen, vaak ook moeite hebben met digitale vaardigheden. Dit heeft grote gevolgen. Het is bijvoorbeeld lastiger om werk te vinden, of je administratie bij te houden. Kinderen die opgroeien in gezinnen met laaggeletterde ouders presteren vaak minder goed op school op het gebied van taal. Daarom is het belangrijk om op tijd actie te ondernemen.”
In Leidschendam-Voorburg zijn er al verschillende activiteiten. MboRijnland en FOX Taal verzorgen taallessen. Ook zijn er taalmaatjes en taalspreekuren. Omdat er een sterke link is tussen financiële problemen, laaggeletterdheid en andere problemen, zoals gezondheid, is de training Voel je goed van start gegaan. Dit programma wordt door een diëtist en getrainde taalvrijwilligers verzorgd. De focus ligt op bewegen en gezond eten, maar onbewust worden ook andere vaardigheden ontwikkeld.
Regioplan Zuid-Holland Centraal
Begin 2021 is het regioplan laaggeletterdheid 2021-2024 voor de regio Zuid-Holland Centraal vastgesteld. In het regioplan zijn duidelijke ambities en doelen geformuleerd. Zo gaan de gemeenten de komende jaren samen werken aan een passend aanbod voor iedereen en een groter bereik van de activiteiten.
Op 5 juli is de samenwerkingsovereenkomst ondertekend door de gemeenten Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Wassenaar, Voorschoten en Zoetermeer. Hierin staat hoe de samenwerking, de rolverdeling en de verantwoordelijkheden tussen de gemeenten zijn georganiseerd