Onlangs heeft de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming voor Den Haag en omstreken (AVN) haar rapport over de hoge natuurwaarden van de Haagse Vlietzoom overhandigd aan gedeputeerde Anne Koning, die bij de provincie Zuid-Holland verantwoordelijk is voor onder meer de ruimtelijke ordening.
De 300 hectare grote Vlietzoom is namelijk niet alleen van belang voor Den Haag, maar fungeert ook als een essentiële schakel in een langgerekte ecologische zone tussen Delft en Leiden. Ook gemeenten als Leidschendam- Voorburg en Rijswijk hebben er mee te maken.
Gedeputeerde Koning bij de overhandiging: “De Vlietzoom is een bijzonder gebied, met veel bewoners en belangengroepen die allemaal actief zijn. Ik ben blij dat iedereen zo betrokken is én helpt met het aandragen van plannen en informatie. Zo komen we uiteindelijk samen tot het beste resultaat.”
Gebiedsvisie Den Haag moet Vlietwaardig zijn
De gemeente Den Haag bereidt momenteel een gebiedsvisie voor de Vlietzoom voor, waarin meerdere ruimtelijke claims afgewogen moeten worden. Daarbij heeft de gemeente het provinciale ‘Ambitiedocument Toekomstbeeld Vlietzone’ uit 2022 als uitgangspunt genomen. Dit document is gebaseerd op vijf dragende principes. Een van die principes is de gewenste ‘Vlietwaardigheid’ van alle ruimtelijke ingrepen. Dit betekent dat er bij de herinrichting van de Vlietzoom rekening moet worden gehouden met zowel de cultuurhistorische rijkdom als het groene karakter van het gebied.
Gebiedsscenario’s van Den Haag schieten tekort
Na de overhandiging aan de gedeputeerde sprak de AVN in bij de vergadering van de Statencommissie Ruimte en Milieu. AVN-voorzitter Dick Ooms: “De AVN heeft met teleurstelling vastgesteld dat de drie gebiedsscenario’s die de gemeente Den Haag heeft ontwikkeld en vandaag heeft gedeeld met Provinciale Staten, tekortschieten. In geen van de scenario’s is voldoende rekening gehouden met het behoud van de bestaande natuurwaarden, de noodzaak om de groene parels ecologisch met elkaar te verbinden, en het maatschappelijk belang van extensieve recreatie in een groene omgeving”. De AVN- voorzitter sprak de hoop uit dat de provincie dit proces tijdig bijstuurt. Dick Ooms: “Het gebiedsvisietraject loopt nog tot 2026 – het is dus nog niet te laat.”
Provincie wacht nu eerst af
Tot slot van de gedachtewisseling in de Statencommissie werd besloten nu eerst de werkbespreking over de Vlietzone in de Haagse commissie Ruimte van 4 juni af te wachten, waarin ook het AVN-rapport zal worden betrokken. Mede afhankelijk daarvan zullen Provinciale Staten mogelijk op 11 juni een actualiteitendebat over de Haagse Vlietzoom houden.
Soortenrijkdom
De Vlietzoom is een gevarieerd, voormalig agrarisch gebied, dat ondanks de urbanisatie van de laatste 100 jaar verrassend groen is gebleven. Het is een mozaïek van landschappen, waaronder weilanden, tuinen, oude buitenplaatsen, een natuurrijke golfbaan, een waterberging, een sportpark, en enkele groene woonbuurten. In de Vlietzoom zijn bijna 1.800 verschillende soorten waargenomen. Typerende soorten zijn onder meer de groene specht, ijsvogel, haas, rosse vleermuis, snoek, bruine kikker, weidehommel en dotterbloem. Een aaneenschakeling van bos, struweel, weide en bloemrijk grasland, en een netwerk van vijvers en watergangen zijn een levensvoorwaarde voor deze en vele andere soorten. Tevens biedt dit kansen om een doorgaande rondwandeling door een natuurgebied midden in een stedelijke omgeving te creëren.