Voor de Nederlandse economie ligt groei in het verschiet. In 2025 profiteren de Nederlandse regio’s daar ook van. Geen enkele regio krimpt, al lopen de verwachtingen per regio uiteen. Voor sommige regio's dan ook voorziet de Rabobank de grootste groei.
In het kort de conclusies van een uitvoerig Rabobank-onderzoek.
Zeven Nederlandse regio’s groeien naar verwachting in 2025 bovengemiddeld. In andere regio’s is de groei meer bescheiden, hoewel alle Nederlandse regio’s groeien.
Per saldo verschilt de economische groei in 2025 aanzienlijk tussen Nederlandse regio’s, waarbij de economie naar verwachting het meest groeit in Groot-Amsterdam en Brainport Eindhoven. Ook Utrecht en Twente vallen positief op. Kleinere regio’s, zoals Zuidoost-Friesland, Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Zuid-Holland groeien naar verwachting harder dan het Nederlands gemiddelde.
De Rabobank verwacht voor volgend jaar in geen enkele regio economische krimp. De Rabobank ziet dat vooral de regio’s in Zuid-Nederland (Noord-Brabant, Limburg en Zeeland) en Overijssel kwetsbaarder zijn voor mogelijke importtarieven van de Verenigde Staten vanwege het relatief grote aandeel export gericht op de VS
De Nederlandse economie groeit gestaag verder. Na een minimale groei van het bruto binnenlands product (bbp) in 2023 (0,1%) verwachten we dat de Nederlandse economie eind 2024 0,9% groter is dan een jaar eerder. Voor 2025 verwacht de rabobank een groei van 1,7%.
De verwachte landelijke economische groei is niet gelijk verdeeld over de Nederlandse regio’s. De verschillen tussen de regio’s zijn aanzienlijk. In deze studie beschrijven we onze groeiverwachtingen voor Nederlandse regio’s in 2025. In het licht van de toenemende handelsspanningen met de VS beschouwen we per Nederlandse provincie de export naar dit land.
Economische groei in vrijwel alle regio’s, maar grote onderlinge verschillen
Onze groeiverwachtingen voor 2025 verschillen per sector. We voorzien de sterkste groei in de dienstensectoren. Zo groeit de informatie- en communicatiesector naar verwachting met 4% en de specialistische zakelijke dienstverlening met 3,3%. Beide sectoren zetten daarmee het sterke groeipad van de afgelopen jaren voort. De verwachte groei van de specialistische zakelijke dienstverlening komt onder andere door de stijgende vraag naar accountants als gevolg van nieuwe rapportageverplichtingen. Ook de handelssector groeit naar verwachting door in 2025, met 2,5%. Dit is het gevolg van de verwachte consumptiegroei en van de exportverwachtingen, die ondanks de mondiale handelsspanningen positief zijn.
De bouwsector veert in 2025 weer op en groeit met 1,5% na een jaar van krimp. Dit komt onder andere door de rentedaling ten opzichte van een jaar geleden en de daarmee samenhangende stijging van het aantal te bouwen woningen. Ook de industrie gaat een jaar van herstelgroei tegemoet. We voorzien een groei van 1,8% in 2025. Daarentegen verwachten we dat de landbouw komend jaar met 1,4% krimpt door een combinatie van stikstofmaatregelen en hoge kosten voor energie, grondstoffen en lonen.
De verwachte groeiverschillen in de sectoren werken via de sectorstructuur van regio’s door in onze regionaal-economische prognoses. Regio’s met een groter aandeel sectoren met een positieve groeiverwachting zullen het beter doen. Daarnaast verklaren ook regionale omstandigheden hoe het komt dat sectoren in de ene regio beter presteren dan in de andere. We nemen beide effecten mee in onze regionale prognoses.
Groot-Amsterdam en Brainport Eindhoven vergroten hun voorsprong
Groot-Amsterdam en Brainport Eindhoven groeien in 2025 naar verwachting het hardst met respectievelijk 3,5% en 3,3% (zie figuur 1). Beide regio’s presteren al jaren beter[1] dan het Nederlands gemiddelde en deze trend zet naar verwachting door. Groot-Amsterdam en Brainport Eindhoven zijn gebaat bij de sterke groeiverwachtingen in de dienstensectoren (vooral Groot-Amsterdam) en de aantrekkende industrie (vooral Brainport Eindhoven). De voorsprong in Brainport Eindhoven en Groot-Amsterdam is echter ook grotendeels te danken aan gunstige regionale omstandigheden, zoals de nabijheid van kennisinstellingen, samenwerkende bedrijven en een goed opgeleide beroepsbevolking die goed aansluit bij de lokale vraag naar arbeid.
Ook de regio Utrecht groeit naar verwachting flink in 2025. Wat betreft economische structuur lijkt Utrecht op Groot-Amsterdam. Kennisintensieve diensten zijn in beide regio’s sterk vertegenwoordigd. Utrecht heeft net als Groot-Amsterdam baat bij de verwachte groei in de dienstensectoren – met name in de ICT-sector - en gunstige regionale omstandigheden.
De economische structuur in Twente lijkt op die van Brainport Eindhoven, met een focus op hoogtechnologische maakindustrie. De verwachte groei in Twente kan, net als die in Brainport-Eindhoven, worden verklaard door het verwachte herstel van de industrie en de gunstige regionale omstandigheden.
Verder verwacht de Rabobank dat Zuidoost-Friesland (omgeving Heerenveen), Zuidoost-Zuid-Holland (omgeving Dordrecht) en Zuidwest-Drenthe (Hoogeveen en Meppel) harder groeien dan het Nederlands gemiddelde. In Zuidoost-Friesland komt dit door gunstige regionale omstandigheden, zoals de beschikbare ruimte voor bedrijven op industrieterreinen en de aanwezige innovatiekracht door enkele hoogtechnologische bedrijven.
In Zuidoost-Zuid-Holland stuwt de herstelgroei in de bouwsector de gunstige vooruitzichten. Ook voor de economisch kleinere regio Zuidwest-Drenthe verwachten we dat de groei net iets boven het landelijk gemiddelde blijft.