De formele voordracht voor PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh moet nog plaatsvinden, maar er is nu al veel politieke commotie ontstaan. Voorburgs Dagblad krijgt via de social media nu al bijna dagelijks negatieve berichten binnen over de voormalig wethouder van Den Haag. Baldewsingh is door Voorburgs Dagblad om een reactie c.q. inverview gevraagd, maar hij wil niet reageren. "Om huidig PvdA-wethouder Nadine Stemerdink niet in de weg te zitten", gaf hij aan. Na zijn benoeming wil hij met iedereen in gesprek.
De vraag is nu relevant of die er gaat komen. Vooral zijn aandeel in de komst van de windmolen wordt hem zwaar aangerekend. Uitgerekend de VVD sprong toen ook op de barricaden om de windmolen tegen te houden of weg te krijgen. Hoe kan VVD-wethouder Astrid van Eekelen nu in een College gaan zitten met een wethouder die verantwoordelijk was voor de komst van de windmolen? Zij zullen gezamenlijk beleid moeten gaan maken. De VVD zal hier met de komende gemeenteraadsverkiezingen op gaan worden afgerekend.
Het wordt dan ook een precaire situatie, die het College nu al onder druk zet. Ingewijden melden al dat er een politieke oorlog in Leidschendam- Voorburg op komst is. Vooral ook omdat Rabin Baldewsingh volgens bronnen aan Voorburgs Dagblad een eigenzinnige manier van besturen heeft. Bij diverse sollicitaties voor burgemeestersposten in de regio is hij overigens afgevallen. Ook zijn er vraagtekens bij zijn subsidiebeleid in Den Haag aan bepaalde Hindoestaande verenigingen. Zaken die onze redactie, zodra Baldewsingh een gesprek wil aangaan, hem zal voorleggen.
PvdA-fractievoorzitter Jochem Streefkerk is vanochtend over een aantal zaken rondom Baldewsingh om een reactie gevraagd. Interessante vraag is of de PvdA deze beladen voordracht blijft steunen?
GBLV heeft al aangegeven tegen zijn komst te zullen stemmen. Een keihard statement. Dit zijn tien zetels. Om de komst van Baldewsingh tegen te houden zijn 18 zetels nodig. De verwachting is dat de coalitiepartijen, waaronder de VVD, voor gaan stemmen.
Het College in Leidschendam-Voorburg bestaat uit VVD, CDA, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie-SGP. De twee oppositiepartijen GBLV/Gemeentebelangen en D66 hebben samen 14 zetels.
Door: Bart Bakker