Vijf jaar lang werden rond 4 mei Stolpersteine in de stoep bij huizen in gemeente Leidschendam-Voorburg geplaatst. Om Joodse inwoners die daar woonden en die gedeporteerd en omgebracht zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Dit jaar worden de laatste 46 van de 231 Stolpersteine geplaatst op 7 en 8 mei.
In totaal zijn er 234 Joodse inwoners uit onze gemeente in de oorlog vermoord. Om blijvend aandacht te vragen voor deze slachtoffers, onder wie veel kinderen, worden de Stolpersteine bij hun laatste woonadres geplaatst. De Stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg zet zich al jaren in voor dit project. Met de plaatsing van de nieuwe stenen komt het totaal in de gemeente op 231. Daarnaast liggen er in de gemeente ook nog enkele herdenkingsstenen voor verzetsmensen.
Stolpersteine
Stolpersteine, ofwel struikelstenen, dienen als blijvende herinnering aan de Joodse oorlogsslachtoffers. De naam verwijst naar het feit dat voorbijgangers het messing plaatje in de stoep zien, even stilstaan en de naam en gegevens van de overledene lezen. “Je struikelt met je hoofd én je hart over het verleden”, zoals Gunter Demnig, tevens de bedenker van het project, ooit zei. Een andere gedachte achter de stenen is: “Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is.” Elke Stolperstein is een steentje van 10x10 cm met een messing plaatje, waarop de naam, geboortedatum, deportatiejaar en de plaats waar de persoon is vermoord, zijn gegraveerd. Voor elke gedeporteerde en vermoorde bewoner wordt een aparte steen geplaatst. Wereldwijd zijn inmiddels al meer dan 100.000 Stolpersteine gelegd.
Een blijvend eerbetoon
De Stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg had als doel om voor ieder huis waar Joodse slachtoffers woonden een herdenkingssteen te plaatsen. Hiermee wordt de herinnering levend gehouden aan de gruweldaden die de nazi’s de Joodse gemeenschap hebben aangedaan. Dit jaar, het jaar waarin we 80 jaar vrijheid vieren, wordt het project afgerond. Deze 46 stenen zijn dan ook de laatste uit de reeks.
Steun & help mee
Het project wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van particulieren, de gemeente, serviceclubs en diverse fondsen. Dankzij deze steun kunnen de Stolpersteine worden geplaatst en blijft de herinnering aan de slachtoffers voortleven in het straatbeeld. Momenteel wordt er nog steeds gezocht naar vrijwilligers die willen helpen met het schoonhouden van de Stolpersteine. De steentjes moeten minimaal 2x per jaar schoongemaakt worden. Wilt u helpen? Dan kunt u mailen naar: [email protected].
Op de website van ’80 jaar vrijheid’ staat een overzicht met hoe laat en waar de Stolpersteine op 7 en 8 mei geplaatst worden.