Persoonlijke aanpak voor talentvolle sporters op het Dalton College

13 April 2024, 08:38 uur
Lokaal
mainImage
Pixabay
Archieffoto

Leerlingen die op hoog niveau sporten, krijgen op het Dalton College speciale begeleiding. “Dat doen we op onze school anders dan op de meeste scholen”, vertelt Petra van Vliet, docent lichamelijke opvoeding en topsportbegeleider op het Dalton College. “Bij ons is er geen sprake van een topsportklas, maar van begeleiding op maat.”

“Onze aanpak wijkt op die manier af van de standaard, dat we topsportleerlingen niet in aparte topsportklassen plaatsen. Ze hebben een eigen ‘coach op school’, die ze begeleidt en bijvoorbeeld ook de afstemming regelt met de administratie, afdelingsleider, vakdocenten en mentor. Daarnaast blijven deze leerlingen gewoon deel uitmaken van de eigen klas, wat goed is voor de sociale contacten.”

Op dit moment maken 22 leerlingen gebruik van de topsportregeling, vertelt Petra. “Daar zitten onder meer turners, tennissers, voetballers, handballers, zwemmers, judoka’s, cricketers en squashers bij. Per leerling kijken we naar het schoolrooster en naar trainingsuren, wedstrijden en toernooien. Met de vakdocenten, de mentor en de coach op school bepalen we de beste manier om school en sport te combineren.” Met het indikken van de lesstof, slim gebruik van Daltonuren en het verplaatsen van proefwerken kan bijvoorbeeld ruimte worden gecreëerd.

Iedere leerling die behoort tot de (sub)top van Nederland in een bepaalde leeftijdsklasse, komt in aanmerking voor topsportbegeleiding. Er gelden geen vrijstellingen, dus elk vak moet gewoon gevolgd worden. Verder is het een voorwaarde dat de topsportleerling voldoende trainingsuren per week maakt en een goede, zelfstandige werkhouding laat zien. Petra, zelf voormalig Oranje-handbalster, weet wat daarbij komt kijken. “Vaak zijn de leerlingen heel doelgericht en ambitieus. Niet iedereen zal uiteindelijk de top bereiken, maar als je het talent hebt, moedigen we je wel aan om het te proberen.”