Op dinsdag 4 mei 2021 zal de Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg – in de persoon van coördinator Openbaar Groen Sander Wennekers aan wethouder Kist (Water en Groen) het Bomenplan 2021 aanbieden. Thema van dit Bomenplan is het tegengaan van klimaatverandering en met name hittestress. De aanbieding zal plaatsvinden om 11 uur in Stadstuin Rusthout. Met dit Bomenplan 2021 roept de Stichting Duurzaam de gemeente op om de 15 locaties met de meeste risico’s op hittestress versneld aan te pakken.
Leidschendam-Voorburg kent diverse locaties waar op zomerse dagen hittestress optreedt. Vaak zijn dit locaties waar veel mensen wonen, winkelen of waar kinderen spelen. Hittestress zorgt voor lichamelijke klachten omdat mensen hun warmte niet kwijt kunnen. Maar het zorgt ook voor toename van ziekte-overdragende insecten, zoals de tijgermug. Hittestress heeft dus grote invloed op de leefbaarheid van onze verstedelijkte gemeente. Sander Wennekers: “Uit onderzoek in Rotterdam en regio Haaglanden is gebleken dat het temperatuurverschil tussen platteland en versteende locaties in de stad op warme dagen wel 10 graden kan bedragen. Daarom heeft Leidschendam-Voorburg baat bij meer plekken met meer schaduw. Het planten van bomen is een simpele oplossing om hittestress tegen te gaan!”
Het Bomenplan 2021 van Stichting Duurzaam wijst 15 van deze risicovolle locaties in onze gemeente aan. Het plan bevat per locatie concrete suggesties om de hittestress aan te pakken. Mogelijke oplossingen zijn het aanplanten van meer (grote) bomen en van hoog opgaand groen, het leggen van een minder hitte-uitstralende bestrating zoals split, grind, schelpen, of poreuze klinkers, het aanleggen van grasstroken langs pleinen, straten en trambanen, het aanleggen van vijvers, fonteinen of andere waterpartijen en het vergroenen van (platte) daken en gevels.
Voor dit bomenplan heeft de Stichting Duurzaam op de hittestresskaart (zie www. lv.klimaatatlas.net) de locaties in onze gemeente opgezocht waar bij zomerse hitte een aanzienlijk verhoogde gevoelstemperatuur optreedt. Dit komt door teveel verhard oppervlak en de afwezigheid van voldoende bomen. De geselecteerde locaties zijn ook (uiteraard op de fiets) bezocht, om een beter beeld te krijgen van mogelijke oplossingen.
De Stichting Duurzaam roept de gemeente op om – naast de eigen acties - de inwoners van Leidschendam-Voorburg pro-actief aan te moedigen én te ondersteunen om hun eigen woning en perceel te vergroenen. Maar ook om meer aandacht te geven aan groene initiatieven vanuit inwoners, wijken en organisaties. En nog belangrijker: deze initiatieven daadwerkelijk uit te voeren. Concrete acties die Stichting Duurzaam vraagt van de gemeente:
Maak een plan van aanpak Groen en Bomen, met als doel 800 bomen per jaar te planten, die nodig zijn om te voldoen aan het Nationale Klimaatakkoord.
Benut ons Bomenplan 2021 en onze Toekomstvisie Groen 2021-2030 bij het opstellen van de gemeentelijke Omgevingsvisie.
Maak een burgerinitiatieven-loket om het inwoners makkelijker te maken met goede groene plannen te komen, die ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden.
Stel budget beschikbaar voor de uitvoering van het Bomenplan en de verdere vergroening van onze gemeente.