Als je woning in Leidschendam- Voorburg als monument bestempeld wordt door de gemeente, dan blijkt dat je je opstal- en inventarisverzekering te moeten upgraden. Dit is onder andere omdat de herbouwwaarde van de woning stijgt en uitkering van normale
herstelkosten vaak ontoereikend is. In de voorlichting die de gemeente verstrekt aan eigenaren die te maken krijgen met het monumentale stempel, blijkt die informatie echter niet of niet altijd te worden verstrekt. Met als mogelijk gevolg dat de monumentale woning onderverzekerd is geweest vanaf die aanwijzing. Sterker nog, een groot aantal verzekeraars weigert monumentale woningen te verzekeren of de polis te verlengen. D66-raadslid Charlotte van der Bos heeft heir vragen over gesteld aan wethouder Astrid van Eekelen (VVD).
Heeft de gemeente weet van bovenstaande geschetste situatie en de mogelijke gevolgen voor eigenaren? "Ja, het is het college bekend dat iedere huiseigenaar een (opstal)verzekering voor zijn woning moet hebben en dat voor bijzondere panden, zoals monumenten, afwijkende voorwaarden en premies kunnen gelden", reageert Van Eekelen, die tevens aangaf dat de gemeente niet verplicht is om eigenaren hierover te informeren, maar in het kader van hostmanship zou het college dat wel kunnen doen.
Van Eekelen: "De gemeente verstrekt bij het aanwijzingsbesluit ook informatie over subsidiemogelijkheden en vergunningplicht. Het college zal de informatie over het verzekeren voortaan daaraan toevoegen. Ook wordt de gemeentelijke website voorzien van informatie en links over dit onderwerp".