Op Molendag veel te beleven in en rond Molen de Vlieger

10 July 2024, 16:38 uur
Lokaal
mainImage
tweehouder Bianca Bremer kwam ook even kijkje nemen. (foto Marian Turkesteen).

Bij poldermolen De Vlieger in Voorburg en houtzaagmolen De Salamander in Leidschendam werden tijdens Molendag allerlei activiteiten georganiseerd.

Een van de vele geïnteresseerden was wethouder Bianca Bremer (GBLV). Zij heeft dit eeuwenoude culturele erfgoed hoog in het vaandel staan en kwam gezellig langs om alles zelf mee te kunnen maken. Ze complimenteerde de vrijwilligers voor het vele werk dat ze erin steken.
In Voorburg was de imker aanwezig van wie de bijenkasten bij de kinderboerderij staan. Veel kinderen hebben zich vermaakt met het maken van kaarsjes door bijenwas met een lont erin op te rollen. Ook verkocht de imker bijenproducten zoals zeep, handcrème en heerlijke honingsnoepjes.

Daarnaast vermaakte jong en oud zich zowel in de molen als op het molenerf. Ervaren gidsen gaven op deze dag gratis rondleidingen. Op het erf werd algemene informatie gegeven over deze 400 jaar oude, nog werkende poldermolen. In het molenmuseum namen bezoekers een kijkje in de authentieke woonkamer met bedstee en bewonderden ze bewegende modellen van verschillende typen molens.
Het weer was onstuimig. De molen kon wel draaien, maar daarvoor moest er soms wel iets gewijzigd worden ivm de wisselende wind. Zo werden er eerst 2 zeilen voorgehangen en werd de molen later in de middag gekruid, waardoor de wieken beter op de wind kwamen te staan. De zon liet zich veel zien en heeft hiermee een positieve bijdrage geleverd aan deze geslaagde Molendag.