Andries Bartels is inwoner van Oud Rijswijk en voormalig bouwkundig ingenieur. Hij heeft onlangs ingesproken tijdens de raadsvergadering. Zijn betoog luidde als volgt.
Geachte leden van het Forum, het college en andere aanwezigen.
Voorzitter over lijn 1 zullen wij vanavond drie punten kort toelichten. Ik zal ingaan op nut en noodzaak en om ook alternatieven te bekijken. De heer De Bruin zal u informeren over de complicaties op de Geestbrugweg en de heer Otte zal ingaan op de kosten.
Het is u bekend wat de raad van de gemeente Rijswijk in 2023 heeft besloten over de eventuele inpassing van lijn 1 op de Geestbrugweg. Dat was eenvoudig gezegd nee, tenzij of ja mits. Het inpassen van lijn 1 op de Geestbrugweg en Prinses Mariannelaan is zodanig gecompliceerd gebleken, dat je je kunt afvragen of die route echt noodzakelijk is. Het antwoord is wat mij betreft nee.
Er is mij vanuit de Vlietlijnorganisatie in reactie op het u bekende lijn 15 voorstel, onlangs medegedeeld dat destijds uit vervoerwaarde onderzoek is gebleken dat veel reizigers van Delft en Rijswijk naar de Binckhorst zullen gaan. Voorzitter, uit die modelmatige berekening blijkt inderdaad dat er op de nieuwe route van lijn 1 veel mensen uit Delft en Rijswijk in die tram zitten. Maar het merendeel daarvan is op doorreis en heeft niet de eindbestemming Binckhorst. Dáár hoef je het dus niet voor te doen. Die reizigers belast je bovendien met een omweg en ze komen niet meer rechtstreeks bij bestemmingen waar de huidige lijn 1 wel komt. De nieuwe route levert bovendien vervoerwaardeverlies op.
Voor de ontsluiting per openbaar vervoer van Binckhorst is lijn 1 niet nodig. Er is gedacht aan twee tramverbindingen. Op het langste stuk via Binckhorstlaan naar station Den Haag Centraal zouden allebei die lijnen, dus ook lijn 1, moeten gaan rijden. Als we lijn 1 laten vervallen, blijft er nog een HOV-tramlijn over en dat betekent dat voor de Binckhorst ook zonder lijn 1 goed openbaar voor de Binckhorst gerealiseerd kan worden.
Voorzitter, tijdens een voorbereidingsproces is het gebruikelijk om tussentijds de voortgang en aanpak te bewaken. Dat is nodig om te voorkomen dat te laat wordt geconstateerd dat niet de juiste weg is gekozen, de uitvoering te ingewikkeld is, of dat de kosten te hoog worden. Te laat bijsturen levert vertraging op en kost geld.
Zo’n tussentijdse evaluatie zou bij Vlietlijn ook moeten gebeuren lijkt mij.
De groep betrokken bewoners, ook onder de vlag van de Buren van de Binckhorst, wordt steeds groter. Als bewoners willen wij constructief meedenken. Daarom is het voorstel voor het lijn 15 alternatief gedaan. Het hoeft niet per se zo, maar het kan aanleiding zijn om de plannen voor lijn 1 samen met de andere partners nog eens goed tegen het licht te houden. Die oproep zou de raad aan het college moeten doen. Delft, waar van de week ook over lijn 1 gesproken is, heeft daar al gevolg aan gegeven.