'Onheus baggeren in de Starrevaart'

5 July 2022, 10:21 uur
Lokaal
mainImage
Archieffoto van een wagen waarmee men ook baggerwerkzaamheden verricht.

De fractie van GroenLinks heeft vragen gekregen van inwoners in de wijk t’Hert aangaande de baggerwerkzaamheden omstreeks maart dit jaar. De inwoners stelden vast dat deze werkzaamheden, zeker gezien het gegeven dat het recentelijk nog gevroren had, nooit hadden
mogen plaatsvinden omdat daar een populatie van kikkers aanwezig is.

Omdat de inwoners pas drie dagen van tevoren werden ingelicht konden zij hier weinig meer tegen in brengen, hoewel ze dat
toch hebben geprobeerd. Helaas heeft de baggeraar de werkzaamheden op zo’n manier volbracht dat de inwoners niet alleen vrezen voor grote ecologische schade, maar daarnaast ook schade aan de dijk zelf.

De fractie van GL heeft hierover de volgende vragen het College gesteld, die in de raadsvergadering aan de orde komen,

1. Waarom geeft de gemeente de inwoners zo’n korte periode van beraad gegeven, en waarom luistert het niet naar de gefundeerde bezwaren? Waarom gaat de gemeente ook verder niet in op deze bezwaren?

2. Het baggeren van het water is een taak die voornamelijk bij de Waterschappen ligt. Waarom heeft de gemeente in dit geval besloten een externe baggeraar in te huren? Waarom heeft de gemeente het waterschap (Rijnland) hier niet over ingelicht? En als ze dat wel gedaan
hebben, wat was de reactie van het waterschap hierop?

3. De kikker wordt aangemerkt als een icoonsoort in Leidschendam-Voorburg. Het beleid aangaande amfibieën stelt duidelijk dat er niet gebaggerd mag worden in de kwetsbare periode, die samenvalt met de vriesperiode (november t/m maart.) Waarom wijkt de gemeente hier af van het beleid? Is hier een ontheffing voor gevraagd? Zo ja, om welke reden? Zo nee, waarom niet?

4. Het beleid stelt duidelijk dat voordat er bepaalde handelingen worden uitgevoerd, zoals baggeren, er eerst consult wordt gevraagd van een ecologisch deskundige. Is hier een ecologisch deskundige van op de hoogte gebracht? Heeft die ecologische deskundige hiervoor akkoord gegeven? Zo ja, om welke reden? Zo nee, waarom is er dan niet geluisterd?

5. De inwoners van de wijk maken zich nu zorgen om de toestand van de dijk. Is de gemeente van plan daar zo snel mogelijk polshoogte te nemen om de situatie ter plekke te monitoren, en zo nodig actie te ondernemen?

Namens de GroenLinks fractie,

Michiel van der Heiden