Onderwijs in Rijswijk, opkomst van De Binckhorst en de Jeugdzorg

26 November 2022, 07:43 uur
Lokaal
mainImage
Gemeente Rijswijk/ PR
Larissa Bentvelzen wil er alles aan doen dat ieder Rijswijks kind gewoon op een Rijswijkse school terecht kan. Anno 2022 en dadelijk 2023 is dat echter geen vanzelfsprekendheid.

In deel 2 van het interview van Rijswijks Dagblad met wethouder Larissa Bentvelzen komen het onderwijs, De Binckhorst en de jeugdzorg aan bod. 

U heeft onderwijs binnen uw portefeuille. Hoe is de stand van zaken?

“Ik ben druk in gesprek met de schoolbesturen om er samen voor te zorgen dat alle kinderen een plekje in het onderwijs in Rijswijk krijgen. We denken als gemeente graag mee ten aanzien van het lerarentekort en als het gaat om de onderwijshuisvesting. Ik laat mij overigens graag inspireren door collega’s uit andere gemeenten, zoals bijvoorbeeld mijn voormalig collega Jeffrey Keus uit Leidschendam-Voorburg die ook onderwijs in zijn portefeuille heeft”.

Maar de kinderen uit nieuwbouwwijken als RijswijkBuiten kunnen toch amper nog op een school terecht?

“Dat is inderdaad een probleem. Het onderwijs heeft het door het personeelstekort sowieso zwaar. We zijn volop aan het bouwen in Rijswijk, zoals in bijvoorbeeld RijswijkBuiten. Het verschil met 1 oktober vorig jaar en dit jaar is een stijging van tweehonderd reguliere leerlingen die basisschool gerelateerd zijn. Dat is echt een hoog aantal. Ik heb met de schoolbesturen onlangs om de tafel gezeten om hiervoor een scenario uit te werken waar we met elkaar naar toe moeten. Waar gaat het wringen? Waar moeten we als gemeente een tandje bijzetten en wat kunnen de schoolbesturen hier zelf aan doen? Dan heb je het alleen over het reguliere onderwijs. We hebben daarnaast ook nog te maken met de kinderen van Oekraïense vluchtelingen en van de statushouders die ook een plekje moeten hebben”.

Hoe kijkt u dan naar omvang van De Binckhorst waar de komende jaren om de hoek van Rijswijk 25.000 woningen worden gebouwd?

“Die kinderen moeten ook naar school. Zij zullen zich verspreiden over Den Haag, Voorburg en Rijswijk. Maar in Rijswijk hanteren we, overigens net als in andere gemeenten, het postcodebeleid. Hierdoor hebben Rijswijkse kinderen voorrang. Het is zeker niet zo bedoeld om te stellen dat Rijswijkers de eerste keuze hebben, want je hebt vrijheid van onderwijs als grondrecht. Maar het zou gek zijn als een Voorburgs kind op een Rijswijkse school zit en dat er dan geen plek zou zijn voor een Rijswijks kind”.

Waar liggen speerpunten ten aanzien van de jeugdzorg?

“Het is belangrijk dat er voldoende voorzieningen zijn en dat we in de toekomst voldoende voorzieningen kunnen behouden. Ik vind het belangrijk om vroegtijdig kinderen in beeld te hebben als er iets binnen het gezin aan de hand is. Kortom, samen met de scholen vroegtijdig signaleren. Maar als pappa en mamma ook problemen hebben dan beland je in een vicieuze cirkel, dus ook voor hen moeten we als gemeente de helpende hand kunnen bieden. Ik wil als wethouder hier in 2023 echt het verschil in gaan maken”.


Door: Bart Bakker