'Ondergrondse parkeergarage juiste oplossing Julianabaan'

14 June 2021, 14:00 uur
Lokaal
mainImage
Er gaat in de toekomst veel veranderen op de Julianabaan.

Kees Verbeek, voormalig voorzitter van stichting 'Mooi Voorburg' stuurde een mail waarin zijn visie ten aanzien van de Julianabaan staat. 

De waardering door het publiek van een winkelcentrum is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de openbare ruimte. De eerste indruk is veelal bepalend voor een positief of negatief oordeel.

Daarom dient primair de omgeving schoon en veilig te zijn. Een goede verkeersafwikkeling voor alle weggebruikers is daarbij essentieel. De verreweg belangrijkste voorwaarde om het mogelijk te maken het gedateerde Julianaplein een “facelift” te geven, is de aanleg van een ondergrondse parkeergarage, voorzien van voldoende oplaadmogelijkheden.

Modern straatmeubilair en duurzame (sier) bestrating zorgen voor een fris en eigentijds uiterlijk van het gebied. (beeldkwaliteitsplan)
Het plaatsen van meerdere fietsenstallingen zal zeker in een behoefte voorzien. “Hanging baskets”, aangebracht rondom het te renoveren plein, zorgen letterlijk voor een fleurig beeld. Aantrekkelijke, door de lokale horeca ingerichte terrassen, bieden gelegenheid tot omzetvergroting en nodigen uit om op een schaduwrijk plein “iets te gebrUiken” Openbare sanitaire voorzieningen in de directe nabijheid zijn wenselijk.

De aanleg van een kleinschalig stadspark (Corbuloplantsoen?), op de plaats van het huidige parkeerterrein, verfraaid met kunstwerken, ( bijv. het standbeeld van Corbulo zou naar dit plantsoen verplaatst kunnen worden), kan zorgen voor een “groene uitstraling” en ook dienen als waterberging. Dit bleek een terugkerende wens, uitgesproken op de digitale bijeenkomst van 8 decemer j.l. De aanplant van
bomen op het “nieuwe plein” helpen daarbij en zorgen voor schaduw tijdens warme zomerdagen Voorbeelden van kleinschalige stadsplantsoenen met fontein in combinatie met een kunstwerk

Omdat het Julianaplein in een sterk verstedelijkt gebied ligt, is terughoudendheid geboden met de bouw van woningen. Kortom, geen verdere verdichting, want ondanks het “groene” Voorburg, is het toch één van de dichtsbevolkte gemeentes van ons land.

Het integreren op het plein van één of meerdere fonteinen kan bijdragen tot de levendigheid voor jong en oud. Een ideale speel- en ontmoetingsplek op zomerse dagen, waar ouders en grootouders op comfortabele banken hun (klein)kinderen gadeslaan. Het is van belang dat het een open plein wordt met een groene uitstraling. Dit kan uitsluitend worden bereikt, als “het blik” ondergronds gaat. Nu domineren geparkeerde auto’s de openbare ruimte en onttrekken het plein grotendeels aan het zicht.

Banken en fonteinen op het Anna van Buerenplein te Den Haag. De fontein is gemaakt in 1883 door de Friese beeldhouwer Pier Pander
(1864-1919) en stond oorspronkelijk in de tuin van “Villa Heeswijk” bij “De Oude Tolbrug” aan het Westeinde te Voorburg. Nadat deze villa was afgebroken werd de fontein in 1954 eigendom van de gemeente en “verbannen” naar een terrein naast “Huize de Werve” aan de Laan van Nieuw Oosteinde te Voorburg. De niet (meer) werkende fontein staat daar al vele jaren in een vergeten hoekje, wachtend op betere tijden en mogelijk “eerherstel”.

De bovenste kleinere schaal ontbreekt en heeft het helaas niet overleefd. Herplaatsing op het nieuw in te richten Julianaplein, omringd door groene aanplant, zou samen met het standbeeld van de Romeinse veldheer Corbulo kunnen bijdragen tot het historisch besef en de kennis van de rijke Voorburgse geschiedenis.

Samenvattend: De aanleg van een ondergrondse parkeergarage is m.i. de enige juiste en meest duurzame oplossing om een aantrekkelijk, eigentijds woon- en winkelgebied te realiseren, dat klaar is voor de toekomst. Het zou getuigen van langetermijnvisie. Ondanks de hoge kosten, die aan een dergelijke aanleg verbonden zijn, is het een moderne investering, die tegenwoordig steeds vaker wordt toegepast. Een gedurfd en doortastend besluit om hiertoe over te gaan, zou een vooruitstrevend initiatief zijn en een voorbeeld van grootschalig denken. Het antwoord is aan de gemeenteraad en het College van Burgemeester en Wethouders.

Het is mijn vaste overtuiging, dat als de aanleg van een ondergrondse parkeergarage niet wordt overwogen, alle beoogde aanpassingen en verfraaiingen slechts marginaal effect zullen hebben op de modernisering van de Julianabaan. Het is de vraag of de geplande “facelift” van het winkelcentrum voldoende competitief genoeg zal blijken te zijn ten opzichte van o.a.“The Mall of The Netherlands”

Een mislukte “facelift” is erger dan helemaal geen “facelift!” en is “goed geld naar kwaad geld brengen”

Daarom zou het devies moeten/kunnen zijn: DOE HET GOED, OF DOE HET NIET!